Stručni žiri presudio: Gran – pri filmu “Hladno je” Danila Ivanova iz Rusije

24.09.2021. | 19:29

Stručni žiri 15. Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkog filma, ekologije i turizma “Jahorina film festival” Gran-pri za najbolje ostvarenje dodijelio je kratkom igranom filmu “Hladno je” reditelja Danila Ivanova iz Rusije.

Film govori o dvojici policajaca koji su otišli u misiju u udaljeni dio Rusije u kojem je veoma hladno, što predstavlja ozbiljnu prepreku za izvršavanje prilično jednostavnog zadatka.

Direktor “Jahorina film festivala” Mirko Despić rekao je novinarima da je Festival ispunio njihova očekivanja i da su u postojećim okolnostima epidemije virusa korona dali maksimum da filmove učine dostupnim što većem broju publike projekcijama u festivalskom centru u hotelu “Damis”, putem internet platforme “Muvi” i emitovanjem na Televiziji Istočno Sarajevo.

U okviru takmičarskog programa bila su ukupno 52 filma iz 23 države, a ocjenjivao ih je žiri u sastavu profesor Akademije umjetnosti Luka Kecman, Dragutin Zupanc i Olivera Pančić.

“Zlatni javor” za najbolji dokumentarni film iz BiH pripao je filmu “Neki novi Brodvej” reditelja Denisa Bojića, koji priča nevjerovatnu filmsku priču o nepokolebljivosti ljudskog duha i vjeri u sopstvene mogućnosti, o podvigu šest osoba sa Daunovim sindromom, koji postaju jedni od prvih polaznika profesionalne škole glume na prostorima jugoistočne Evrope.

Film je snimljen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.

Za najbolji regionalni dokumentarni film “Zlatni javor” dobio je film “Ognjilo” autora Vladimira Perovića iz Crne Gore, dok je najbolji dokumentarni film u međunarodnoj konkurenciji pripao filmu “Poslednji” Fariza Ahmedova iz Azerbejdžana.

Za najbolji regionalni dokumentarni TV film nagrada “Zlatni javor” dodijeljena je ostvarenju “Gdje je srce” autora Jelene Božović iz Srbije, a za najbolji u međunarodnoj konkurenciji pripalo je filmu “Karabah, izgubljeni svijet” reditelja Artura Matvejeva iz Rusije.

“Zlatni javor” za najbolji regionalni ekološki film dodijeljen je filmu “Aktivni građanin” autora Pjotra Goldenstina i Jana Lorenca iz Srbije, dok je za najbolji ekološki film u međunarodnoj konkurenciji izabran “Etiopija se svakodnevno bori za reciklažu” Luiđija Baldelija iz Švajcarske.

Nagradu za najbolji regionalni turistički film dobio je Nebojša Ilić iz Srbije za film “Nije važno odakle sam”, dok je nagrada za najbolji turistički film u međunarodnoj selekciji dobio Rus Nik Rubnikov za film “Lukomori”.

U konkurenciji studentskih filmova nagradu za najbolji regionalni film dobila je Lana Bergar iz Slovenije za film “Otava”, dok je nagrada za najbolji studentski film u međunarodnoj konkurenciji pripala filmu “Marjam” reditelja Rošna Rasel Kjurbani iz Velike Britanije.

Nagrada za najbolji eksperimentalni film u regionalnoj konkurenciji dodijeljena je filmu “Snovi” Aleksandera Kašadea iz Srbije, a u međunarodnoj Špancu Hozeu Vegi za film “Sjećanja”.

Nagradu “Zlatni javor” za najbolji regionalni kratki igrani film dobio je Stefan Tomić iz BiH za film “Kuća ima rogove”.

Godišnja nagrada, počasni “Zlatni javor” za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti pripao je reditelju Radoslavu Stanišiću iz Crne Gore.

Direkcija “Jahorina film festivala” je i filmovima koji su imali nominacije žirija, a nisu dobili “Zlatni javor” dodijelila specijalne nagrade.

Dodjelom današnjih nagrada završen je “Jahorina film festival”.

Pokrovitelji “Jahorina film festivala” su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Fond za zaštitu životne sredine Republike Srpske, grad Istočno Sarajevo, opština Pale, Olimpijski centar “Jahorina”.

Prijatelji festivala su Turistička organizacija “Jahorina”, Ski centar Ravna planina, Art simpozijum Jahorina, Kulturni centar Pale, hotel “Damis” i cvjećara “Gardenija”.