Stižu nova pravila! Nema Oskara za filmove bez rodne i rasne raznolikosti

09.09.2020. | 20:59

Američka filmska akademija objavila je kako se uvode nova pravila, a važiće za filmove koji se kandiduju za Oskara.

Pravila će na snagu stupiti 2024. godine.

Prvo pravilo naglašava kako bi barem jedna od glavnih uloga ili nekoliko važnijih sporednih uloga morala pripasti manjinskoj rasnoj ili etničkoj grupi, da 30% glumaca u manje bitnim ulogama u filmu moraju biti žene, pripadnici manjinske rasne/etničke grupe ili članovi LGBT zajednice te da se priča filma mora odnositi na tu temu.

Nadalje, jedna od vodećih osoba na setu snimanja mora biti žena, član manjinske rasne/etničke grupe, član LGBT zajednice ili osoba s tjelesnim oštećenjem, piše Avaz.

Na tehničkim poslovima takođe je propisana veća raznolikost po spomenutoj šabloni, a 30 odsto ekipe moraju biti žene, članovi manjinske rasne/etničke grupe, članovi LGBT zajednice ili osobe s tjelesnim oštećenjem. Dovoljno je ispuniti jednu od ovih kategorija da bi se ostvarilo drugo pravilo.

Treće pravilo odnosi se na filmske kompanije, studije i distributere filma. Na njihovim radnim mjestima takođe moraju u određenom postotku biti zaposlene žene, članovi manjinske rasne/etničke grupe, članove LGBT zajednice ili osobe s tjelesnim oštećenjem, dok četvrti kriterij predviđa isti šablon zaposlenja u poslovima marketinga, distribucije i odnosa s javnošću filma koji se kandidovao za Oskara.

Oznake: Filmovi, Oskar, Pravila