Stiže “Srpski Mančester”: Dragan Bjelogrlić i Andrija Kuzmanović ponovo igraju zajedno

Igrani film pod radnim nazivom “Srpski Mančester”, koji će se baviti ekonomskim usponom Leskovca u periodu između dva svjetska rata, počeće da se snima krajem ljeta, a u biskopima će se naći krajem naredne godine, izjavio je reditelj Ivan Stefanović.

On je za agenciju Beta kazao da će to biti prvi igrani film o Leskovcu, “velika saga o privrednom i ekonomskom usponu grada na Veternici koji se od turske kasabe pretvara u gradić nalik evropskim, kao i o ljudima i njihovom duhu”.

– Tema filma je taj divni period Leskovca između dva svjetska rata i priča o njegovom usponu, u kome dva glavna junaka, koja se vraćaju iz Prvog svjetskog rata zatiču promijenjene okolnosti. Glavni junak, u pokušaju da ponovo osvoji svoju djevojku, mora da uspije u životu i to mu polazi za rukom uz pomoć Mite. Pravi prvu fabriku i postaje industrijalac. Ovo je jedna bajka o Leskovcu, zasnovana na istinitim događajima – kazao je Stefanović koji je režirao i serije “Bela lađa” i “Cvat lipe na Balkanu”.

Kako je naveo, glavne uloge su povjerene Andriji Kuzmanoviću, Viktoru Saviću, Slobodi Mićalović i Draganu Bjelogrliću, dok se za drugom glavnom junakinjom još traga, prenosi RTRS.

U filmu koji će se, prema saznanjima agencije Beta, zvati “Zlatno doba srpskog Mančestera” igraće i glumci leskovačkog pozorišta, kao i naturščici, a očekuje se da će se pojaviti i Gojko Mitić, Leskovčanin koji je u vestern filmovima igrao Vinetua.

– To je topla, romantična priča sa humorom, ali nije nužno komedija. Ovo je naša bitka za očuvanje autentičnosti nečega što apsolutno nigdje ne postoji, a to su leskovačka tradicija i duh, kultura tog vremena, leskovačka transformacija iz turske kasabe u mali i divan evropski gradić, što je poptuno fascinantno – rekao je Stefanović.

U Narodnom pozorištu u Leskovcu održana je druga po redu audicija za glumce koji će u epizodnim ulogama dočarati autentičan prizrensko-timočki dijalekt, odnosno leskovački govor.

Producent filma je leskovački “Lefilm”, prva produkcijska kuća van Beograda koja je dobila podršku od države, odnosno Filmskog centra Srbije, dok su scenaristi Đorđe Milosavljević i Vlada Andrić.

 

Ostavite komentar: