Stiže i “glumačka postava”: Banjalučka premijera filma Dušana Kovačevića 15. decembra

08.12.2021. | 18:35

Banjalučka premijera novog filma Dušana Kovačevića “Nije loše biti čovek” biće održana 15. decembra u “Cineplexxu Palas”, a na projekciji će, kako je saopšteno iz ovog kina, prisustvovati i glumci.

“Režiser filmova ‘Balkanski špijun’ i ‘Profesionalac’ sa svojim novim filmom ‘Nije loše biti čovek’ rješava fatalnu nedoumicu: ima li života prije smrti? Priča prati profesora klavira Milana (Vojin Ćetković) pet godina nakon što je njegov kum, nekadašnja pop zvijezda Ranko Beli (Gordan Kičić), nestao pod nerazjašnjenim okolnostima. Milan odlučuje da razriješi misteriju i konačno sazna šta se dogodilo s Belim. Ne nalazeći podršku i razumijevanje porodice i okoline, Milan razvija prijateljski odnos s psom lutalicom”, saopšteno je iz “Palasa”.

Dušan Kovačević potpisuje scenario i režiju za film, a u istom glavne uloge igraju Vojin Ćetković, Branka Katić, Hristina Popović, Gordan Kičić i Nenad Jezdić. Pored njih tu su i Andrija Milošević, Srđan Todorović, Lena Kovačević, Mira Banjac, Milan Gutović, Jelena Mihajlović, Nemanja Stamatović, Aleksandar Kecman, Marko Gvero, Bojan Dimitrijević i Boris Milivojević. Muziku za film potpisuje Momčilo Bajagić Bajaga.

Kako je naveo Kovačević, ovaj film je njegov omaž i zahvalnost prirodi i pametnim božjim stvorenjima oko nas, koji čini ljepši dio planete koju uništavamo. Ova komedija s elementima drame slika je jednog običnog života s neobičnim događajima, jedna fantazija u čijem središtu je odnos ljudi i životinja.

“Od kako znam za sebe, živimo dva-tri paralelna svijeta. Moje viđenje svijeta je oduvijek bilo pomalo sumnjičavo i nije bilo egzaktno tačno. Uvijek je bio neki znak da postoji još jedan svijet i univerzum koji mi ne možemo ili ne želimo da vidimo”, navodi Kovačević, čiji je film u utorak uveče imao premijeru u Beogradu.

Na beogradskoj premijeri i glumci su se obratili novinarima.

“Veliki pisac je pisao scenario. Mnoge stvari su se podudarile s nekim mojim razmišljanjima i mojim životnim putevima. Gdje god smo se susretali moj lik i ja bilo je uzbudljivo i dobro. Bio je izazov naći pravu mjeru. Kad je velika emocija, treba je kanalisati”, rekao je Vojin Ćetković.

Inače, Dušan Kovačević je scenarista klasika srpske kinematografije “Maratonci trče počasni krug”, “Ko to tamo peva” i “Balkanski špijun”, gdje je bio i koreditelj, a nakon režije “Profesionalca” trebalo mu je 18 godina da ponovo stane iza kamere za film “Nije loše biti čovek”. Branka Katić kaže da joj je bila velika čast što prvi put igra u nekom Kovačevićevom filmu, koji je legenda, po čijim djelima su snimljeni neki od najboljih naših filmova.

“Igram suprugu koja voli svog čoveka i shvata da je u teškoj situaciji već nekoliko godina pošto je izgubio svoj posao i ponos. Trudi se da zadrži još neko dostojanstvo i malo se čudno ponaša. Dolazi kući i stalno priča o nekom psu s kojim komunicira. Zaista me zabrine”, istakla je Branka Katić pišu Nezavisne.