Stiglo 317 prijava: Nevid teatar iz Banjaluke prolongira objavljivanje rezultata konkursa

30.09.2020. | 16:28

Nevid teatar iz Banjaluke prolongira objavljivanje rezultata i analize odgovora o obrazovanju regionalnog konkursa za originalne bajke i basne za djecu na temu kulturnih raznolikosti u okviru projekta “Obrazovanje kroz igru” do 16. oktobra 2020. godine jer je stigao veći broj prijava od očekivanog.

Zbog toga je članovima žirija potrebno dodatno vrijeme da bi radove adekvatno pregledali i ocijenili, kao i da bi komisija za analizu mišljenja o obrazovanju izvršila detaljnu obradu podataka.

Na konkurs je stiglo 317 prijava. Neki učesnici napisali su više bajki i basni pa je u konkurenciji ukupno 368 priča, među kojima će biti izabrano deset najboljih.

Autori su pisali i svoja zapažanja o osnovnim problemima obrazovnog sistema u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

Na konkurs su se mogli prijaviti i svi koji su željeli poslati samo svoje mišljenje o obrazovanju i predložiti odgovarajuće ideje reforme obrazovanja u ove tri države.

Na osnovu 317 mišljenja i zapažanja koja su pristigla na konkurs, Nevid teatar će uraditi analizu odgovora o obrazovanju.

Svi koji su poslali prijave na regionalni konkurs biće uključeni u mrežu regiona autora/ki i učesnika/ica konkursa.

Zanimljivo je da su radovi pristigli iz čak 110 gradova i opština u regionu. Najviše prijava je stiglo iz BiH (134), a potom slijede Srbija (133) i Crna Gora (50). Najmlađi učesnik konkursa ima pet, a najstariji 79 godina.

Rezultate konkursa, analizu odgovora o obrazovanju i mrežu regiona svih autora/ki i učesnika/ica konkursa Nevid teatar objaviće 16. 10. 2020. godine na veb stranici projekta obrazovanjekrozigru.com .

Najbolje autorske tekstove izabraće Aleksandra Čvorović, višestruko nagrađivana književnica iz Banjaluke, u saradnji sa umjetnicima iz Nevid teatra.

Najbolji autori i autorke podijeliće na jednake dijelove nagradni fond u iznosu od 3.000,00 KM. Na osnovu njihovih bajki ili basni za djecu, Nevid teatar će štampati ilustrovanu knjigu, kao i objaviti audio-knjigu i verziju audio-knjige za djecu sa poteškoćama u razvoju. Takođe, na veb sajtu projekta biće dostupna elektronska verzija ilustrovane knjige.

U okviru projekta “Obrazovanje kroz igru” biće organizovan i dvodnevni obrazovni program u februaru 2021. godine u Banjaluci, koji će Nevid teatar uživo prenositi.

Prvog dana biće održano predavanje na temu obrazovanja djece i mladih u svrhu razvoja kreativnog stvaralaštva i kritičkog mišljenja putem umjetnosti na kojem će biti predstavljena i analiza odgovora o obrazovanju.

Drugog dana biće realizovano Јavno čitanje najljepših bajki i basni za djecu radi promovisanja autorskog dramskog stvaralaštva u regionu i tom prilikom Nevid teatar će ugostiti 10 najboljih autora/ki iz regiona.

Radi obrazovanja pozorišne publike Nevid teatar će kreirati animirani mulitmedijalni pozorišni bonton.

U februaru i martu 2021. godine odigraće i interaktivnu predstavu za djecu i odrasle “Princeza Zlatka u kraljevstvu boja” i realizovati 20 dramskih radionica za djecu uzrasta od četiri do šest i od devet do 14 godina starosti u 10 gradova Srbije: Užicu, Šapcu, Zrenjaninu, Kragujevcu, Subotici, Smederevu, Beogradu, Novom Sadu, Somboru i Vršcu.

Projekat “Obrazovanje kroz igru” implementira Nevid teatar iz Banjaluke u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije kroz Zajednički regionalni program UN “Dijalog za budućnost”.