Šta se to “kuva”: Tvorci “Igre prijestola” rade ekranizaciju još jednog čuvenog romana

03.09.2020. | 12:12

Dejvid Beniof i Danijel Bret Vajs, scenaristi i producenti koji su se proslavili TV-serijom „Igra prijestola“, potpisali su ugovor sa Netfliksom za ekranizaciju čuvenog romana “Problem tri tijela” kineskog pisca Lija Cisina.

Njih dvojica su samo neka od poznatih imena koja su uključena u projekat. Pored njih na adaptaciji radiće režiser Rajan Džonson poznat po filmovima „Star Wars: The Last Jedi“, producent Aleksander Vu, poznat po serijama „The Terror i “True Blood“, te producentske kuće Breda Pita „Plan B Entertainment“ i “Primitive Streak” glumice Rozamund Pajk.

Želja producenata je da ekranizacija ostane što vjernija duhu knjige, pa su autor Li Cisin i Ken Li, nagrađivani pisac i čovjek koji je na engleski jezik preveo roman „Problem tri tijela“, imenovani za specijalne konslutante.

Cisin je izrazio izuzetno poštovanje i vjeru u kreativni tim, koji će stati iza adaptacije njegovog romana.

“Pokušao sam da ispričam priču koja nadilazi vrijeme i različitosti među nacijama, kulturama i rasama; priču koja nas navodi da razmatramo sudbinu čovječanstva u cjelini. Velika mi je čast, kao autoru, što vidim kako se razvija ovaj jedinstveni naučnofantastični koncept i stiče bazu fanova širom svijeta. Uzbuđen sam što će novi i postojeći ljubitelji širom svijeta biti u prilici da se sa pričom upoznaju i na Netfliksu”, rekao je Li.

I Beniof i Vajs polažu nade da će Cisinovu priču vijerno predstaviti potpuno novoj publici.

“Trilogija Lija Cisina je najambiciozniji naučnofantastični serijal koji smo čitali. Vodi čitaoce na putovanje od 1960-ih do kraja vremena, od života na našoj blijedo-plavoj planeti do rubova univerzuma. Radujemo se što ćemo naredne godine života utrošiti kako bismo oživeli ovaj TV projekat za publiku širom svijeta”, kaže on.

“Problem tri tijela”, prvi roman iz Cisinove trilogije „Besjede o Zemljinoj prošlosti“, „skače po vremenskoj osi“ kako bi ispričao novu priču o prvom kontaktu čovječanstva sa vanzemaljskom civilizacijom. Debitantska knjiga sage objavljena je u Kini tokom 2008. godine, dok je engleski prevod Kena Liua postao prvi azijski roman koji je ikad osvojio Hugo nagradu za najbolji SF roman 2014. godine, a magazin “New Yorker”, njegovog je autora nazvao kineskim Arturom Klarkom ( Arthur C. Clarke).

Za sada nije poznato kada će početi rad na seriji, niti ko će sve glumiti ali je jasno da poznati tandem slijedi isti recept kao na “GOT” serijalu. Bestseler književni serijal, fantastika, autor kao konsultant i velika mreža kao distributer. Nadamo se da se ova priča neće samo završiti kao kraj “Igre Prijestola“, piše Bosonoga.