Srpski kralj humora: Legendarni Čkalja je rođen na Svjetski dan šale

Legendarni glumac Miodrag Petrović Čkalja koji je decenijama zasmijavao sve, rođen je, vjerovali ili ne, na Svjetski dan šale. A njegova ljubavna priča sa suprugom Dragicom, mnogima je sinonim za pravu ljubav.

Ljubavna priča Petrovića počinje 1948. godine na proljeće kada su se vjenčali u tadašnjoj zgradi Doma kulture “Božidar Adžija”.

“Društvo je bilo raspoloženo. Dosjetke i šale pljuštale su svakog trenutka. Oni koju su poslom dolazili zastajkivali su misleći da se snima neki film. Zadirkivanja na račun jednog smiješnog, mršavog, vižljastog čovjeka postajala je sve žešća. ‘Ma nema govora, ona sigurno neće doći!’ U posljednjem trenutku se predomislila”, rekao je Ljubiša Bačić, dok se na to nadovezao Dragutin Dobračin, blizak prijatelj Čkalje.

“A što i da dođe, kada ima platu četiri i po hiljadarke! A naš mladoženja svega tri”, uzviknuo je kum glumca.

Međutim u tom trenutku se Dragica pojavila na vrata u crnoj kecelji, zadihana je trčala ka grupi ljudi.

“Pa gdje si, Dragice? Ovi ovdje mi izvadiše ‘dušnik na pamuk’”, rekao je Čkalja koji se tog dana oženio.

Svadba je bila mala, u krugu najbližih prijatelja u jednoj kafani.

Nekoliko godina poslije venčanja rodio se sin, kome su nadjenuli ime Čedomir.

Dragica je svojevremeno medijima otkrila da su sve komšije voljele Čkalju.

“Ponekad je utrčavao u najvećoj gužvi, ali s buketom u rukama. Poslije tri mjeseca, Čkalja mi je donio prsten. Kupio ga je za pedeset dinara kod ‘Gramaga’. Nažalost, u seljakanju iz stana u stan, izgubila sam tu najdragocjeniju uspomenu. U početku našeg braka stanovali smo u namještenoj sobi u Nebojšinoj ulici. Od tada do danas selili smo se pet puta. Za svaki novi komšiluk Čkalja je predstavljao pravu atrakciju. U bilo koje vrijeme zvonili bi na vrata i tražili da ga vide, ili da im da autogram sa slikom”, iskreno je u jednom intervjuu ispričala Dragica, prenosi Blic.

Čkaljina velika ljubav je željela da se posveti porodici, te je po rođenju sina napustila posao i postala domaćica.

“Znam šta želite da me pitate: da li sam zadvoljna životom u sjenci Čkaljinog sjaja, ili tačnije, životom za druge. A radila sam nekada, vrlo davno, kao spiker na radiju. I voljela svoj posao. Ostavila sam ga radi svojih najbližih – bez žaljenja i kajanja. Sve sam investirala u tu svoju porodicu, podržavala supruga, podigla divnog sina, sada pomažem u podizanju unuka i pri tome sam imala mnogo sreće. Investicije su se vratile, vrlo sam spokojna i ni sa kim se ne bih mijenjala. Ne tvrdim da moj život može i treba da posluži kao “recept”, ali meni odgovara, a to je ipak najvažnije”, iskrena je bila Čkaljina supruga.

Supruga najpoznatijeg komičara je svojevremeno poručila da je Čkalja radio sve baš kao prosječan građanin.

“Mi živimo kao svaka druga porodica. Čkalja je kao i svaki drugi suprug i otac. Prvih godina braka on je odlazio na pijacu, snadbjevao kuću namirnicama, uplaćivao za ugalj i drva, brinuo kako mu sin uči. Uživa da ide na pijacu. Ali danas nema vremena. Čak ne može da pređe ulicu, a da ga neko ne zaustavi i nešto upita. Preko dana, kad je kod kuće, nastaje porodična idila. Idem u kupovinu, a Čkalja i sin spremaju stan. Pošto više ne radim, sama vodim cijeli stan. Dok se ne vratim sa pijace, on pripremi iznenađenje: ili mi kupi cvijeće ili skuva kafu. Uveče, ako smo sami, Čkalja nam spremi svoj omiljeni specijalitet: poparu sa sirom. Tada utroje pričamo, a katkada Čkalja i sin, da bi me zabavio, pripreme mali pozorišni program. Naravno, po kući nastane urnebesna cika i vika”. rekla je jednom prilikom ona.

Ostavite komentar: