Spuštena zavjesa: “Veče laureata” zatvorilo Književne susrete na Kozari

19.09.2021. | 12:15

U Prijedoru su završeni 49. Književni susreti na Kozari.

Održano je “Veče laureta” na kojem je nagrada ovogodišnjih Susreta dodijeljena pjesniku iz Dalja u Hrvatskoj Đorđu Nešiću.

Tročlani žiri jednoglasno je odlučio da nagradu Književnih susreta na Kozari, koja nosi ime Skendera Kulenovića, autora čuvene poeme “Stojanka majka Knežopoljke”, dodijeli  Nešiću. U obrazloženju se ističe da je Nešić najizrazitiji liričar među savremenim srpskim pjesnicima.

“Pjesnik koji na različite načine spaja raznovrsne poetike srpske književnosti od baroka i klasicizma, pa sve do postmoderne, odnosno savremene književnosti. Jednostavno rečeno, jedan izraziti eruptivni pjesnički talenat”, obrazložio je Goran Maksimović, predsjednik žirija 49. Kljiževnih susreta na Kozari.

Svoju prvu zbirku pjesama Nešić je objavio 1985. godine. Od tada su njegove pjesme zastupljene u antologijama srpske poezije, a autoru su donijele brojne vrijedne nagrade i priznanja.

“Presdstavlja mi, u svakom slučaju, izuzetnu čast da me je žiri nagradio ovom uglednom nagradom i time svrstao među važne srpske književnike, u društvo onih koji su dobili ovu nagradu počevši od prvog dobirnika, Branka Ćopića pa do najznačajnijih nekad jugoslovenskih, evo u posljednjih nekoliko decenija srpskih književnika”,  istakao je Nešić.

Nagradu laureatu uručio je gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović, koji je izrazio zadovoljstvo što je ovogodišnja nagrada pripala Nešiću, pjesniku koji je i ranije pomagao Književne susrete na Kozari.

“Ono što je, možda, jako bitrno us vemu ovome je to da je žiri bio stručan, kompetentan i da je bez bilo čije naklonosti odlučio i izabrao gospodina Nešića”,  dodao je Pavlović.

U okviru ovogodišnjih Književnih susreta na Kozari, u Prijedoru i na Kozari, održano je osam manifestacija.

Medijski pokrovitelj Susreta bila je Radio-televizija Republike Srpske.