Spektakularno otvaranje filmskog Festivala: “Zlatni platan” u rukama glumice Nataše Ninković

U Trebinju je svečano otvoren 9. Festival mediteranskog i evropskog filma uz simboličan slogan „Pod svjetlom mjesečeve rijeke”, svečanost otvaranja, uz svjetlosni spektakl, muzički koncert i vatromet, priređena je na obali rijeke Trebišnjice.

Nagrada festivala „Zlatni platan“ uručena je prvom ovogodišnjem dobitniku, najpoznatnijoj Trebinjki iz svijeta filma, glumici Nataši Ninković.

“ Sve dok ne dobijete potvrdu od svog grada da vrijedite, džaba vam je. Ja sam tu potvrdu dobila”,   kazala je Ninković.

Glumica je podsjetila da je upravo u svom Trebinju dobila i prvu nagradu u životu, „Zlatnu masku“ na Festivalu dramskih amatera Jugoslavije, 80. godina prošlog vijeka

“ Ta nagrada je meni odredila put, nesvjesno, i profesionalni i životni. Prema nagradama sam dugo kasnije imala pogrešan odnos,  potcjenjivala sam ih, malo sam se stidjela, podrazmijevala sam ih. A onda kad su one počele da izostaju počela sam cijeniti svako priznanje, lijepu riječ, gest, osmijeh”,  navela je ona.

I priznanje trebinjskog film festivala, istakla je Ninković, poželjela je kada ga je vidjela kod svog velikog prijatelja, rođenog Trebinjca, kojem, kako kaže,  nije priznavala da je pravi Trebinjac,  pokojnog glumca Nebojše Glogovca, na centralnom mjestu u njegovoj vitrini koja je bila prepuna filmskih i pozorišnih nagrada.

“Pored popularizacije filma, kao jedne od najatraktivnijih grana umjetnosti, ovaj filmski festival ujedno promoviše i Trebinje, jedan od najljepših gradova Mediterana. Gad sa bogatom istorijom i dobro čuvanim kulturnim nasljeđem, koji čuva duh tradicije i kulture ovog podneblja I u kojem je rado viđen i domaćinski ugošćen svaki gost, ma odakle dolazio”,  poručila je Tanja  Đaković, pomoćnica ministra za kulturu u Vladi RS.

Umjetnički direktor festivala Peđa Milojević istakao je da je film umjetnost najbliža snu, zbog čega je festival i nastao, kao potreba da ponovo i zajedno sanjamo.

“ Magija pokrentih slika se mora nastaviti. Trebinje je nekad bilo jedan veliki filmski studio, zašto ne bi bilo opet “,  upitao se Milojević.

Drugi ovogodišnji laureat „Zlatnog platana”, nagrade za poseban doprinos evromediteranskoj kinematografiji je glumac Svetozar Cvetković, kome će priznanje biti uručeno u subotu, 7. avgusta u trebinjskom Кulturnom centru.

U muzičkom dijelu programa otvaranja ovogodišnjeg Festivala mediteranskog filma nastupila je poznata džez interpretatorka Nada Pavlović sa bendom.

Čast da otvori program festivala pripala je domaćim kreativcima, autorima kratkog igranog filma „Četiri priče“.

Do 8. avgusta biće prikazano 26 dugometražnih, kratkih igranih i dokumentarnih filmova iz zemalja regiona, Evrope i Mediterana na više lokacija u Trebinju.

Ostavite komentar: