SPC i vjernici obilježavaju Svetog apostola Tomu – Tomindan

Pravoslavni vernici i SPC obilježavaju Svetog apostola Tomu u narodu poznatijem kao Tomindan, sjećanje na Svetog Tomu, jednog od dvanaestorice apostola. Sveti Toma je bio jedini od apostola koji nije krio svoju sumnju u Vaskrsenje Hristovo.

Na Tomindan, koji nije crveno slovo, obično se nikud ne ide i postoji izreka “Sveti Toma, sjedi doma”.

Malo ko zna da nabroji imenom sve apostole, ali za Tomu svi znaju, naročito što je u narodu prozvan Nevjerni Toma. Većini nije jasno zašto je stekao ovaj nadimak – zato što je veroloman ili sumnjičav.

U trenutku kada se na Uskrs, vaskrsli Hristos, ušavši kroz zatvorena vrata, javio svojim učenicima, Toma nije bio prisutan, pa kad su mu apostoli rekli da je Isus maločas bio među njima, on im nije povjerovao.

U osmi dan po Uskrsu, susrevši Hrista i opipavši njegove rane, Toma se uvjerio u njegovo usksnuće i besmrtnost.

Kroz tu njegovu nevjericu, dobili smo novu potvrdu tog čudesnog događaja, jer se vaskrsli Gospod javio učenicima da bi uvjerio Tomu, sa riječima “Pruži ruku svoju i metni u rebra moja i ne budi neveran nego veran”.

Na te riječi Toma je uzviknuo “Gospod moj, Bog moj”.

Ovaj događaj koji se zbio, potvrđuje istinitost vaskrsenja Gospodnjeg, jer je On zaista vaskrsao i javio se učenicima svojim, ali ne kao priviđenje, već u istom tijelu u kom postrada radi našeg spasenja.

Dok se u nedelju po Uskrsu slavi događaj vezan za “neverovanje” Tomino, ovaj dan je posvećen samom apostolu.

Sveti Toma je širio hrišćanstvo najpre u Palestini, potom u Persiji i Indiji, gdje je i usmrćen kopljima. Mošti su mu u četvrtom vijeku prenijete u grad Edesu, a potom u Carigrad.

OBIČAJI I VJEROVANJA

Tomindan mnoge porodice obilježavaju kao svoju krsnu slavu. Po narodnom vjerovanju, Toma je važio za radnog i vrijednog, pa zato važi za zaštitnika mnogh zanatlija.

Kao esnafsku slavu, Svetog Tomu obilježavaju drvodelje, bačvari, kolari, stolari, užari, dunđeri, bunardžije, kaldrmdžije i zidari.

Srbi za Svetog Tomu pričaju da je, kad su sveci dijelili uloge, on uzeo pečat od oblaka, ali ne donosi oluju, već dragocjenu kišu. Vjeruje se da Sveti Toma, ako se naljuti, može jednog dana da donese drugi potop, ali kako ga nadgleda Presveta Marija, to neće biti uskoro.

Sveti Toma je bio viješt drvodelja, tako da nikada nije deljao drvo na panju već na kamenu. Jednom naiđe đavo u obliku prelepe i vrckaste devojke, pa poče da ga iskušava. Sveti Toma se zagleda u nju, udari sečivom u kamen i otupi sjekiru. Svetitelj se mnogo naljuti, izazva silnu kišu i smjesta potopi đavola u baru.

U nekim krajevima se vjeruje da štiti od vukova.

Takođe, do Svetog Tome traje prelazno godišnje doba, podjesen, što znači da se od ovog dana već računa da je moguć početak zimskog razdoblja.

 

Izvor:(Pink.rs)Ostavite komentar: