SPC i vjernici sutra slave Đurđic: Ove običaje na veliki praznik morate strogo da poštujete

15.11.2020. | 09:11

Srpska pravoslavna crkva i vjernici sutra slave Đurđic, slavu koja je u narodu poznata i kao “mali Đurđevdan”, jer je riječ o istom svecu, Svetom Đorđu.

Ovaj praznik posvećen je prenosu moštiju Svetog velikomučenika Georgija (Svetog Đorđa) iz Nikomidije u palestinsku Lidu, domovinu njegove majke, i to po njegovoj želji koju je pred smrt saopštio jednom slugi.

Sveti Georgije stradao je 303. godine, jer je kao Hristov vojnik odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana.

Na ovaj praznik se u svim pravoslavnim crkvama vjernici tokom bogosluženja podsjećaju na Svetog Đorđa i njegov značaj u hrišćanstvu.

Vjeruje se da Sveti Đorđe voli da se odazove nevoljnicima i da im pomogne. Pojavljuje se u obliku mladog viteza na konju, a naročito rado pomaže onima koji slave njegov dan.

Đurđic u kalendaru Srpske pravoslavne crkve nije obilježen crvenim slovom.

Sveti Đorđe se na ikonama uvijek prikazuje kao vojnik na bijelom konju koji kopljem probada aždaju.

Kao svetitelj i vojnik, Sveti Georgije proslavlja se i kao zaštitnik brojnih gradova i država, kao i vojske.

Neki posebni običaji vezuju se za dane koji slijede po Đurđicu .

Period od Đurđica do Mratindana, naziva mratinci ili vučji dani jer je Sv. Mrata (slavi se 24. novembra po gregorijanskom kalendaru) zaštitnik vukova. Po starim običajima u vreme mratinaca ništa se ne daje iz kuće, ne prede se vuna i ništa se ne pere. Krojači i obućari odmaraju, a žene ne rade ručne radove.

Narodno vjerovanje kaže da zima počinje sa Đurđicem, a završava se sa Đurđevdanom (6. maj).

Ukoliko dani budu magloviti, zima će biti promjenljiva i maglovita, a ako bude vedro zima će biti oštra sa dosta mraza.

 

 

Oznake: Đurđic