Sjećanje na Dikensa ne blijedi: Godišnjica smrti velikog pisca i književnog klasika

Engleski pisac i književni klasik Čarls Džon Hafem Dikens /1812-1870/, osnivač socijalnog romana, tipičan predstavnik realizma i jedan od najvećih pripovjedača, umro je na današnji dan 1870. godine.

Književni znalci smatraju da je Dikens “slikar” srednjeg i nižeg građanskog staleža te da je iznio na vidjelo strahovitu nepravednost u viktorijanskom engleskom društvu, čime je uzburkao javno mnjenje, a parlament nagnao da sprovede izvjesne socijalne reforme.

Napisao je dvadesetak djela, uglavnom romana: “Dejvid Koperfild”, “Oliver Tvist”, “Pikvikov klub”, “Mala Dorit”, “Nikolas Niklbi”, “Velika očekivanja”, “Stara prodavnica rijetkosti”, “Sumorna kuća”, “Martin Čazlvit”, pripovijetke “Tri duha”, “Cvrčak na ognjištu”, “Bitka života”…

Dok je bio dijete njegova porodica je često mijenjala mjesto boravka u potrazi za poslom. Na kratko se školovao u privatnoj školi. Nakon što mu je otac uhapšen zbog nevraćanja dugova, Čarls je radio u fabrici paste za cipele. Kad je odrastao, počeo je da radi kao novinar. Napisao je više obimnih romana. O tome koliko je njegov rad bio popularan u njegovo vrijeme govori to da se sva njegova djela, od prvog objavljivanja, stalno nadoštampavaju.

Iako je pisao o ozbiljnim temama, Dikensov stil je pun sarkazma i crnog humora. Dikens je za svoje najbolje djelo smatrao “Dejvida Koperfilda”, roman koji sadrži dosta autobiografskih elemenata.

Zagonetnost i tajanstvenost fabula njegovih romana tragovi su prethodne stilske formacije romantizma.

Dikensova djela odražavaju sklonost humoru i satiri, ali i primjesa romantičnog i sentimentalnog.

Ostavite komentar: