Simbol Novog Grada: Otvorena Likovna kolonija “Rakani”

10.08.2021. | 12:33

Otvaranjem izložbe slika sa prošlogodišnje Likovne kolonije “Rakani” ozvaničen je početak rada ovogodišnje kolonije. Ove godine, u radu kolonije učestvuje devet slikara iz Republike Srpske i Srbije.

Branko Jungić, akademski slikar iz Banjaluke sedmi put je učesnik Likovne kolonije “Rakani”. Ambijent pored Une za njega je velika inspiracija u slikanju, stoga očekuje da i ove godine slikari ponude značajna djela.

“ Očekujem da to bude, u najmanju ruku, kvalitativno u rangu prethodne, dakle profesionalnost učesnika, dobru volju organizatora “,  naveo je Jungić.

Paša Grcić iz Novog Pazara prvi put učestvuje u radu Likovne kolonije “Rakani”. Novi Grad i Una na nju su ostavili fanatstičan utisak.

“ Ono malo što sam imala vremena da vidim mnogo mi se sviđa. Una je fantastična “,  kaže Grcićeva.

Fundus Galerije u Novom gradu sadrži oko šest stotina djela nastalih na Likovnoj koloniji “Rakani”.

“ Pored naše prekrasne Une sigurno da imaju ambijent koji svake godine nama podari prelijepa djela koja imamo i čuvamo u našem fundusu. Ona predstavljaju u stvari naše bogatstvo i kulturnu baštinu opštine Novi Grad “,  istakao je Dražen Babić, direktor JU Kulturno-obrazovni centar Novi Grad.

Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad, podsjetio je da je Kolonija počela s radom 1985.godine.

“ Možemo reći da je ovo jedna od kolonija koja u kontinuitetu radi. Jako je važno što ova kolonija traje “,  zaključio jer Drljača.

Učesnici ovogodišnje Likovne kolonije “Rakani” radiće na lokalitetu Mlakve uz rijeku Unu. Kolonija traje do 16. avgusta.