Scenarista filma “Dara iz Јasenovca” najavljuje film o “Oluji”

Scenarista filma “Dara iz Јasenovca” Nataša Drakulić najavila je snimanje filma o “Oluji”, najvećem etničkom čišćenju u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, za koji je rekla da će se baviti običnim ljudima.

– Voljela bih da to bude film o običnim ljudima, o mom komšiji koji je, kada je krenuo u izbjeglištvo, stavio u kesu zemlju sa groba svog sina da bi dio njega ponio u nepoznato – rekla je Drakulićeva, čija je knjiga “Dara iz Јasenovca” nedavno objavljena.

Na kontinuirane pokušaje revizije istorije, minimiziranje broja jasenovačkih žrtava, Drakulićeva je rekla da srpski narod mora da odgovori snimanjem filmova, serija, reizdanjima knjiga koje govore o stradanju u Јasenovcu i vraćanjem te teme u udžbenike istorije.

Drakulićeva je rekla da je dugogodišnje potiskivanje istine o Јasenovcu učinilo da se desi “Oluja”.

– Da smo rasčistili sa Јasenovcem, možda “Oluje” ne bi bilo – rekla je Drakulićeva za Televiziju “Hepi”, te dodala da će se “Oluji” iscrpno posvetiti.

Govoreći o svom književnom debiju, ona je rekla da je u nekoliko navrata poželjela da odustane, ali da joj je drago što je knjiga “Dara iz Јasenovca” sada dostupna čitaocima i što će autentične sudbine likova koje su gledaoci vidjeli u filmu čitaoci moći dodatno upoznati.

Sav prihod od knjige, koja je izašla u izdanju “Vukotić medije”, Drakulićeva će pokloniti preživjelim logorašima.

 

 

Ostavite komentar: