Sastavljena od mozaika zanimljivih ljudskih priča: U Beogradu predstavljena monografija “Heroji i neimari”

30.05.2022. | 17:43

U Beogradu je danas promovisana monografija “Heroji i neimari” u čast više od 900 pojedinaca, institucija i kompanija iz Srbije i Republike Srpske koji su tokom pandemije ostvarili izuzetne rezultate i u teškim vremenima doprinijeli razvoju svoje zajednice.

Na monografiji, koju su pripremili novosadska komšpanija “Medija invest” i Unija poslodavaca Srbije, radilo je 29 novinara iz Srbije i Republike Srpske.

Direktor “Medija investa” Vlado Markanović objasnio je da je monografija sastavljena od mozaika zanimljivih ljudskih priča o neimarima i vizionarima Srpske i Srbije, koje su ispričane na osnovu takozvanog Prustovog upitnika od deset pitanja.

“Ovim projektom smo pokazali put. Pokazali smo da i raskršća imaju svoje putokaze. Jedan od njih je i naša saradnja sa Beogradskim univerzitetom, sa kojim od ničega pravimo uspjehe”, poručio je Markanović tokom promocije u zgradi Rektorata beogradskog Univerziteta.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu Dejan Filipović zahvalio je svim učesnicima u ovom važnom poduhvatu kakav je monografija o herojima i neimarima iz Srbije i Republike Srpske.

“Autori su predano radili na prikazu više od 900 pažljivo biranih ličnosti i institucija, što sigurno nije bilo lako. Posebno raduje što je ova monografija ugledala svetlost dana nekoliko godina teškog i specifičnog perioda koji je iza nas, a to je pandemija korona virusa”, naveo je Filipović.

Pjesnik Pero Zubac, koji je sastavio pitanja za intervjue sa ljudima prikazanim u monografiji, rekao je da je tako vaspitan i školovan da ne očekuje da sve ispadne dobro.

“Ali, ova knjiga je ispala odlična i pojavljuje se u pravo vreme da pokaže koliko ima ljudi koji su svojom pameću i energijom izgradili nešto za kolektiv, zemlju i budućnost svog naroda”, ukazao je Zubac.

On je istakao da je knjiga značajna zato što je posvećena pravim herojima u borbi protiv pandemije, koja nas je skupo koštala u svakom pogledu, a to su ljekari i zdravstveni radnici koji su žrtvovali svoje živote da bi spasavali naše.

Direktor Kliničkog centra Kragujevac Slobodan Milosavljević odao je priznanje svima koji su učestvovali u projektu, koji je skrenuo pažnju na tešku borbu medicinskih radnika sa virusom korona.

“Moramo da iskažemo zahvalnost i ukažemo čast svim lekarima i zdravstvenim radnicima koji su dali život ili su ugrozili svoje zdravlje radi zaštite i unapređenja zdravlja građana”, poručio je Milosavljevioć.

Predstavljanju monografije “Heroji i neimari” prisustvovala je i guverner Narodne banke Srbije Jogovanka Tabaković, koja je prikazana u ovoj knjizi.

Tabakovićeva je pročitala pjesmu “Obećanje” iz svoje knjige “Tačka preokreta”.

Oznake: Beograd, Monografija