“Šantićeve večeri poezije”: Promovisane “Stripovijetke” Petra Kočića

17.10.2020. | 13:44

Izložba “Stripovijetke – pripovijetka Petra Kočića Jablan u stripu”, promocija monografije “Stripovijetke” i knjige “Petar Kočić – život i rad” održani su u Mostaru u okviru 101. “Šantićevih večeri poezije”, u organizaciji Narodne univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Riječ je o predstavljanju Kočićevih pripovijedaka u stripu, kao i predstavljanje knjige Vase Glušca o Kočiću, koju je priredio Zoran Pejašinović.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske LJilja Petrović Zečić, koja je sinoć bila jedan od predstavljača u Vladičanskom dvoru, izrazila je zadovoljstvo što ova biblioteka i Petar Kočić učestvuju na ovoj manifestaciji, jer je on predstavljen u novom svjetlu.

“Prošle su 102. godine od smrti jednog od najznačajnijih književnika s početka 20. vijeka – Petra Kočića i ovo je jedan način da čitalačkoj publici približimo njegove pripovijetke i djelo”, istala je Petrovićeva.

Ona je navela da je ovo izdanje doživjelo nekoliko prevoda na grčki, ruski, njemački, francuski i engleski jezik, te da je u pripremi i kinesko izdanje, te dodala da su “Stripovijetke” radili profesionalni crtači stripova.

Govoreći o knjizi “Petar Kočić – život i rad”, priređivač Zoran Pejašinović je naveo da je riječ o promociji Kočićeve biografije koja je nastala iz pera njegovog prijatelja, saradnika i kuma Vase Glušca.

“Knjiga ima neku zavičajnu, umjetničku, pa i turističku notu, i drago mi je što ćemo u Šantićevom Mostaru govoriti o Kočiću i što će Mostarci imati priliku da više čuju o njemu, uz napomenu da su se Kočić i Šantić dobro poznavali i imali zajedničke prijatelje”, naveo je Pejašinović.

O bliskim i dubokim vezama Kočića i srpskih književnika, intelektualaca iz Mostara i Hercegovine, koji se svrstavaju u čuveni Mostarski književni krug – Alekse Šantića, Jovana Dučića, Svetozara Ćorovića, govorio je profesor Filozofskog fakulteta iz Banjaluke Borivoje Milošević.

On je rekao da su “Šantićevi dani” lijep povod i mjesto da se govori o Kočiću.

“Kočića kao krajiškog književnika, tribuna i političara povezivalo je mnogo toga sa njegovim sunarodnicima iz Hercegovine, zajednički književni rad, poštovanje koje su osjećali jedni prema drugima, objavljivanje u istim ili sličnim časopisima, duboka ljubav koju su osjećali jedni prema drugima, a osim toga i politički angažman”, naglasio je Milošević.

Manifestacija “Šantićeve večeri poezije” održava se u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” u Mostaru i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva “Gusle”, a biće zatvorena sutra izložbom dokumentarne građe “Mostarski književni krug” autora Zlatka Serdarevića.