“Ružno pače” večeras otvara 66. sezonu Dječijeg pozorišta RS

10.09.2020. | 10:00

BANjALUKA – Čarobni svijet Hansa Kristijana Andersena, sve patnje i stradanja malog labuda među pačićima oživjeće večeras pred mališanima na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Predstava “Ružno pače” premijerno će biti izvedena pred publikom na velikoj sceni od 19 časova, uz poštovanje svih propisanih mjera zaštite, čime će biti otvorena 66. sezona Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Rediteljka i glumica Aleksandra Spasojević, kojoj je ovo prva režija, kazala je za “Glas Srpske” da izvedbom ovog komada predstavljaju priču o odrastanju, različitostima i identitetu.

– Mnogo pitanja i odgovora smješteno je u adaptaciji bajke Hansa Kristijana Andersena. Od samog rođenja imamo potrebu prihvatanja i prilagođavanja u nizu situacija koje nam život slaže. Od porodice, preko društva i normi koje su nepisano pravilo ponašanja, u mnogo slučajeva ne poštujući naše želje i potrebe – ispričala je Spasojevićeva i dodala da smo svi različiti i jedinstveni na svoj način.

Istakla je da nas tako i uče te da, s druge strane, mijenjaju istinitost stvaranjem i nametanjem društvenih šablona.

– Kako prihvatamo sebe i druge, koliko smo tolerantni i otvoreni prema razlikama u svakom pogledu, određuje i naš životni put – objasnila je Spasojevićeva.

Dodala je da Andersen, pisac za djecu i odrasle, svojim bajkama šalje mnogo poruka namijenjenih svim uzrastima.

– Pričajući naizgled jednostavne priče, jednostavnim jezikom, on otvara svijet mašte mlađeg čitaoca, ne potcjenjujući njegov sud i zaključak. Jer suština života i jeste u jednostavnosti. Poštujući piščevu temu i ideju, naša predstava “Ružno pače” ispričana je scenskim pokretom uz mnogo lijepe muzike, scenografije i kostima – kazala je Spasojevićeva i dodala da je komad namijenjen svim generacijama, navodi “Glas Srpske“.

Direktorica Dječijeg pozorišta RS Ljiljana Labović Marinković naglasila je da je ovo veliki poduhvat za društvo u cjelini.

– Moja misija je bila da se javnosti RS, ali i evropskoj predstave kapaciteti koji stvaraju unutar ovog kolektiva. Aleksandra Spasojević je dokazana na svim poljima i evo sjajne prilike da se ona predstavi kao rediteljka i da njene kolege iz ansambla i oni sa kojima je studirala budu ti koji će biti njeni partneri u odnosu reditelj – glumci. Vidim i osjećam koliko su zadovoljni, što se prepoznalo na svim radnim probama – navela je Labović Marinković.

Dodala je da je ono što posebno ovu kuću definiše to da su njena vrata otvorena novim ljudima i saradnicima.

– Svi oni su oko nas, a ovim projektom neki od njih će biti u prilici da se upišu u istoriju Dječijeg pozorišta RS. To su, prije svega, koreograf Marko Dukić koji je bio nevjerovatan saradnik i Zlatan Mirić, kompozitor muzike koja će se pamtiti i reprodukovati mnogo godina poslije – objasnila je Labović Marinković.

Glumac Dragan Vučić je istakao da je akcenat predstave na prikazu svih razlika među ljudima.

– Cilj nam je da podstaknemo sve one koji budu pogledali predstavu da poštuju različitost. Drago mi je što sam radio sa Aleksandrom Spasojević koja je iskusna glumica i reditelj. Drugačije je raditi sa takvim ljudima, jer imaju mnogo više razumijevanja u procesu pripreme predstave – kazao je Vučić.

Scenografiju i kostime u predstavi “Ružno pače” radila je Monika Močević.

Uloge

Glavnu ulogu – ružno pače igra glumica Božana Bijelić, dok mamu patku glumi Svjetlana Andrić. Glumac Aleksandar Blanić mališanima će približiti lik tate patka, a sestru pače i pticu će igrati Zorana Šuman. Brata ružnog pačeta glumiće Dragan Vučić.