Roldova sa posebnim emocijama: Harmonika je mlad, ali veoma moćan instrumen

03.01.2021. | 12:51

Harmonika je mlad, ali veoma moćan instrumen, dok je mišljenje da je isključivo muški i da se vezuje za narodni melos neutemeljeno, smatra nastavnik u Osnovnoj muzičkoj školi “Markos Portugal” u Doboju Ljubica Timanović-Rold.

“Harmonika može sve i svaki muzički stil može biti pokriven harmonikom. Mi smo malo krivi što ne dajemo više materijala da je harmonika moćan instrument”, izjavila je Roldova.

Roldova, kojoj je prošle godine uručena Svetosavska nagrada za izuzetne rezultate u školskoj 2018/2019. godini, u dobojskoj muzičkoj školi predaje harmoniku, solfeđo, teoriju muzike, kamernu muziku, te hor i orkestar. Ujedno je i dirigent Srpskog crkvenog pjevačkog društva “Bogoljublje”, pri Sabornom-spomen hramu Presvete Bogorodice u Doboju.

Ona je navela da je muzika njen pokretač, a harmonika prva ljubav kao instrument.

“Za svoju dušu sviram lakšu klasičnu muziku, tango, umjetnički sevdah prilagođene temperamentu”, ispričala je novinarima Roldova, koja smatra da postoji neutemeljeno shvatanje da je harmonika isključivo muški i pretežno narodni instrument. Prema njenim riječima, harmonika je noviji instrument, nema tradiciju kao violina, ali može mnogo toga.

Učenici Osnovne muzičke škole “Markos Portugal” Lazar Blagojević i Amela Mujkanović osvojili su prvo i drugo mjesto na šestom internacionalnom festivalu harmonike “Akordeonfest” u austrijskom Gracu, koji je nedavno prvi put održan u onlajn formatu.

Riječ o učenicima drugog razreda u klasi LJubice Timanović -Rold, koji su se takmičili u Prvoj kategoriji, odnosno kategoriji djece rođene 2010. godine. Roldova je ocijenila da muzička kultura na ovim prostorima nije na zavidnom nivou i da je nekada bio daleko veći broj djece koji su imali pristup muzičkom obrazovanju nego danas.

“Veoma često se pojave izuzetno talentovana djeca, a ne prođu muzičko školovanje i bude mi žao. Vidim učenike koji su u dječijem horu sa odličnim sluhom, a propustili su muzičko obrazovanje”, izjavila je Roldova, te ukazala na značaj osnovnog muzičkog obrazovanje za pojedinca.

Roldova je istakla da uspjeh učenika na takmičenjima zavisi od talenta, kao i da je uspjeh postignut sa učenicima osrednjeg talenta daleko veći nego uspjeh koji se postigne sa onim talentovanim.

Takmičenja su, napomenula je, motivacija za djecu i biraju se ona koja su po težini primjerena njima. U Republici Srpskoj izdvojila je festivale za harmoniku u Ugljeviku i Istočnom Sarajevu, za koje je navela da su u stalnom radnom kalendaru dobojske muzičke škole.