Režiser specijalni gost! Emir Kusturica na svjetskoj folklorijadi u Baškiriji

Režiser Emir Kusturica i njegov “No smoking orkestra” nastupili su kao specijalni gosti na svečanoj ceremoniji zatvaranja 6. “Svjetske folklorijade CIOFF”, koja je prvi put održana u Rusiji, u Republici Baškiriji.

Organizatori podsjećaju da Kusturica u Baškiriju dolazi drugi put, a da je prethodno nastupio na festivalu “Srce Evroazije” 2019. godine, te da se ovdje sastao i sa baškirskim kinematografima.

“Najviše mi je u sjećanju ostala ljepota vaše prirode i ljudi, to je ono što igra najvažniju ulogu u mom životu”, rekao je Kusturica.

Kusturica je u Ufi, gradu domaćinu ovogodišnje folklorijade, istakao da su festivali glavni resursi svjetske kulture, prenio je “Sputnjik”.

Šesta “Svjetska folklorijada CIOFF” održana je od 3. do 10. jula u Ufi, a glavni grad Baškirije ugostio je učesnike iz nekoliko desetina zemalja.

Organizatori navode da se folklorijada, baš kao i Olimpijada, održava svake četiri godine i da je to ove godine drugi glavni muzički događaj na svijetu poslije “Evrovizije”.

Program uključuje nastupe kreativnih folklornih grupa, međunarodne izložbe, međunarodnu CIOFF konferenciju o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasljeđa, kostimirane parade učesnika i druge manifestacije.

Ove godine je oboren svjetski rekord u broju učesnika u kolu koje su odigrali učesnici folklorijade. Prema riječima glavnog urednika i osnivača Ruske knjige rekorda Stanislava Konenka, u kolu prijateljstva učestvovali su predstavnici 57 zemalja – više od 2.700 ljudi 71 nacionalnosti.

U samoj završnici, spektakl na nebu iznad Ufe priredila je akrobatska grupa ruskog vazduhoplovstva “Ruski vitezovi” na lovcima “Su-30” i “Su-35”.

Ostavite komentar: