“Razglednice iz Trećeg svijeta”: Promovisana zbirka poezije pjesnika Milana Rakulja

Zbirka poezije “Razglednice iz Trećeg svijeta” pjesnika Milana Rakulja predstavljena je sinoć u Vijećnici Banskog dvora.

O zbirci su govorili recenzent Željka Avrić i autor, a moderator je bila Marija Pejić. Događaj je organizovan u saradnji sa Banskim dvorom – Kulturnim Centrom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Zbirku “Razglednice iz Trećeg svijeta” pisao je sedam godina.

“Riječ je o razglednicama koje nemaju ambiciju da putuju u druge, mnogi bi rekli, srećnije geografske destinacije i da prizivaju turiste u naše krajeve koji su mnogim situiranijim stanovnicima planete Zemlje egzotični, između ostalog, zahvaljujući raznim devijacijama društva. To su slike prikazane iz takozvanog iskošenog, poetskog ugla koje se tiču ovdašnjeg življa i prostora, a koje bi nekom u budućem vremenu mogle da posluže kao svjedočanstvo života danas i ovdje. Dakle, ove razglednice nemaju ambiciju da putuju kroz prostor, nego kroz vrijeme sve dok ne postanu arhaične i dok junaci našeg doba, koje u neku ruku prikazuju i prokazuju, ne završe na smetljištu istorije. Tada će draž čitanja ovih pjesama vjerovatno biti veća. Kao što je nama draga naša sloboda kada čitamo misao Petra Kočića da se u ropstvu rodio, u ropstvu živio i u ropstvu vaime i umro, tako će vjerovatno i nekim budućim ljudima biti drago jer se nisu morali u zemlji u razvoju roditi, u zemlji u razvoju živjeti i u zemlji u razvoju vaime i umrijeti”, kazao je Milan Rakulj.

Svojom trećom zbirkom pesama, kako je rekla Željka Avrić, Milan Rakulj je potvrdio dosljednost poetici aktuelnih tema.

“Svestan društvenog trenutka u kojem živi, istorijske neizvesnosti u kojoj je narod kojem pripada i zemlja u kojoj je, kroz vekovne društveno-istorijske potrese, različite nazive i uređenja i dalje nesigurno biti i opstati kao onaj koji misli i onaj koji stvara”, rekla je Željka Avrić.

Kompozicije njegovih pjesama, dodaje ona često imaju ukrštene planove ili oni teku paralelno, kao dvije priče.

“Subjektivno, intimno, lokalno, lirsko, ima svoju krajnost u objektivnom, opštem, globalnom, epskom ali i dramskom. Jedan broj pesama liči na mali istorijski presek, poneka ima zaokružen scenario, u većini je polazna tačka obris situacije, neka činjenica, istinit događaj. Služi se i slobodnim i vezanim stihom. Književno obrazovan, Milan Rakulj ne zanemaruje ni klasične forme, pa iako je sonet u ovoj zbirci prisutan u dva slučaja, podsećam da je Rakulj sa 25 godina već bio autor sonetnog venca u zbirci Gluvi putnik, za koju je 2010. Dobio nagradu ‘Stražilovo’”, rekla je Željka Avrić.

Ostavite komentar: