Ratna drama! Film “Dara iz Jasenovca” u trci za Oskar, ali i za Zlatni globus

Ratna drama “Dara iz Jasenovca” reditelja Predraga Gage Antonijevića, koja je predstavnik Srbije na takmičenju za Oskar, ušla je u zvaničnu trku i za Zlatni globus i to ne samo u kategoriji za najbolji strani film, već i u svim ostalim kategorijama, javile su Večernje novosti.

Ovo takmičenje za najprestižniju filmsku nagradu, poslije Oskara, predstavlja nezapamćen uspjeh srpskog filma, jer do sada nijedno domaće ostvarenje nikada nije bilo u trci za Zlatni globus u svim kategorijama, navodi list.

Ceremonija svečanog uručenja nagrade koju dodjeljuje Holivudsko udruženje stranih novinara (HFPA) zakazana je za 28. februar 2021. godine.

Nagrada Zlatni globus se uvijek očekuje s velikom pažnjom svjetske filmske javnosti, jer je najčešće i najava koja će ostvarenja i umjetnici osvojiti Oskar, koji će biti dodijeljen 25. aprila.

List dodaje da nadu da će “Dara iz Jasenovca” zabilježiti uspjeh i u trci za najvažniju nagradu, daje i to što je pravo na prikazivanje drame o stradanju srpske djece u ustaškim logorima tokom Drugog svjetskog rata, na koju je Srbija čekala 75 godina, otkupila čuvena američka kompanija 101 Studios.

Zahvaljujući ugovoru ovog studija sa distributerskim gigantom, kućom Universal Pictures, Dara će biti rijetko ostvarenje u istoriji srpske kinematografije koje će, pored američke, imati i svjetsku bioskopsku distribuciju.

Prikazivanje priče o nezapamćenim zločinima nad srpskim narodom u doba ustaške Nezavisne Države Hrvatske (NDH), pred američkom publikom počeće u januaru 2021. godine, a beogradska premijera zakazana je 22. april, na 76 godina od proboja jasenovačkih logoraša.Ostavite komentar: