Rat predstavlja na poetičan način: Promovisana zbirka pjesama “Posle devedesetih”

22.06.2021. | 09:26

U Brodu je promovisana zbirka pjesama “Posle devedesetih” Gačanina Milana Nikčevića, koji iz perspektive generacije koja je rođena pred i u toku stvaranja Republike Srpske na pjesnički način preisputuje šta se dešavalo devedesetih godina.

“Obrađujući brojne motive u knjizi sublimiram i sažimam rezultate onog što nam se desilo devedesetih godina, neprestano gledajući u sudbinu prognane braće iz Knina, upoređujući sudbinu Republike Srpske Krajine i Republike Srpske, odnosno našu prekodrinsku sudbinu iz 1941. godine. Takođe, u knjizi sagledavam u kom pravcu možemo da idemo, da napredujemo, učeći iz grešaka koje su činjene u prošlosti”, rekao je Nikčević na promociji.

On je istakao da se srpskom narodu dogodio lom tokom istorije, a najveća pobjeda iz devedestih godina je Republika Srpska.

“Iz perspektive Republike Srpske, dogodilo nam se da smo nakon mnogo vijekova dobili zaštitu svih svojih prava i interesa, ali smo i načeti raznim procesima koje moramo pratiti da bi opstali i da ne bi naš dobitak prepustili riziku”, rekao je Nikčević.

O knjizi su govorili protojerej-stavrofor mr Željko Teofilović, profesor istorije Nenad Džabić i Vid Rakić.

Promocija knjige “Poslije devedestih” održana je u hotelu “Oniks” u organizaciji Crkvene opštine Brod i JU Narodna biblioteka “Branko Ćopić”.