Radoš Bajić: U pripremi nova filmska priča “Vazdušni most”

Prošlo je sedam godina od završetka velike televizijske serije „Ravna Gora“, koja je realizovana u korpodukciji RTS-a i „Kontrast studija“.

Autor projekta i glumac, Radoš Bajić koji je u filmskoj naraciji prvi progovorio o srpskim podjelama i dramatičnim događajima u Drugom svjetskom ratu, iz potpuno nove istorijske i umjetničke vizure, priprema novi igrani film i tv seriju, pod radnim naslovom Vazdušni most.

Riječ je o velikom filmsko-televizijskom projektu koji je inspirisan jednom od najvećih akcija spasavanja savezničkih pilota koja je izvedena u proljeće i ljeto 1944. godine u selu Pranjani, podno Suvobora i Ravne Gore.

U pranjanskom kraju još uvijek se priča o čuvanju oborenih avijatičara. U skoro svakoj kući brinuli su o pilotima, članovima posade bombardera.

„Jedna velika drama u kojoj je srspski narod pokazao dobrotu, čovjekoljublje, patriotizam. Oni su pokazali ogromnu solidarnost i odavde, sa ovog mjesta je pet stotina mladića, Amerikanaca, Engleza, nešto malo Italijana i Francuza otišlo svojim kućama i u slobodu“, rekao je Radoš Bajić.

Misija evakuacije sa improvizovanog aerodroma na Galovića Polju jedna je od najvećih u istoriji svjetskog vazduhoplovstva.

Da ispriča svoju priču priprema se velika filmska internacionalna ekipa koju će pored „Kontrast Studija”, sačinjavati i američki i drugi strani producenti sa kojima su razgovori u toku.

Pred njima i autorom je težak zadatak, da iako nije istorijska rekonstrukcija ne odstupaju od istorijskih činjenica.

„Mi pravimo jedno sopstveno viđenje naše priče, jednu imaginarnu priču, znači o ljudima koji su predstavnici tog vremena. To je jedna umjetnička prizma, jedna filmska naracija o događajima i ljudima koji su praktično heroji tog vremena“, istakao je Bajić.

Ideja za projekat „Vazdušni most“ postoji odavno. Polovinom prošle godine Radoš Bajić je pozvan da bude prvi autor ovog velikog i značajnog projekata, a u radu na scenariju će pored timova istoričara, eksperata, konsultanata, učestvovati i naši najznačajniji dramaturzi i
scenaristi, ali i mladi talentovani autori.

„Ja učim kroz ovaj projekat, upoznajem se sa istorijskim činjenicama. Sve ovo veliki je izazov i obaveza za mene kao mlađeg člana ovog tima, da pomognem i da dam svoj doprinos da ova priča bude interesantna“, rekao je koscenarista Strahinja Madžarević.

Prema planu produkcije očekuje se da će snimanje Vazdušnog mosta trajati dvije godine, na lokacijama u Srbiji i u svijetu, a da se svečana premijera projekta može očekivati na jesen 2021.godine.

 

Izvor:(RTS)

 

Ostavite komentar: