Radnja smještena u BiH: Srpska premijera filma “Koncentriši se, baba” 27. septembra

Film “Koncentriši se, baba”, bosanskohercegovačkog reditelja i scenariste Pjera Žalice i sa Mirom Banjac u glavnoj ulozi, biće premijerno prikazan u Srbiji 27. septembra na Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije – LIFFE, u Narodnom pozorištu Leskovac, najavili su organizatori.


Mirjana Banjac kaže da je Pjer Žalica reditelj koji se ne odbija.

“Znala sam i njegovog oca. Bila sam veliki prijatelj sa njim jer sam imala veliku referencu u Sarajevu – pet godina sam bila predsednica saveta MEŠ-a. Drugo, od Emira Kusturice, Miroslava Ćire Mandića i dalje, tamo su ostali filmovi iza mene, tako da nisam otišla u nepoznato… ja sam otišla u porodicu” kazala je Banjac.

Legendarna glumica se osvrnula i na samu ulogu i kazala da je imala veoma zahtjevan zadatak.

“Znam i zašto je Pjer Žalica zvao mene, pošto je uloga majke koja je u krevetu i koja treba da umre zapravo uloga loše majke. Ona je jedna od loših majki koje sam igrala. Situacija prikazana u filmu je ona koja će biti sutra u Sarajevu. Baba koju ja igram sve to zna, ona sve to posmatra i reaguje. Sve to što je ona osjećala iznutra, ja sam morala iznijeti spolja. Bilo je zahtjevno i bilo mi je božanstveno na tom snimanju. Tamo me je zatekao i rođendan, napravili su mi maltene svadbu, bilo je nezaboravno”, kazala je Banjac.

Radnja filma smještena je u Sarajevo, u proleće 1992. godine, nekoliko dana prije izbijanja rata u Bosni i Hercegovini.

Mjesto radnje je jedna vila u brdu nedaleko od centra grada u kojoj baba Marija (Mira Banjac) umire. Nju hvata delirijum, bunilo, ne prepoznaje sagovornike i pitanje je dana, ako ne i sata, kada će umrijeti.

Uz Miru Banjac, ostatak glumačkog ansambla čine Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Ðokić, Admir Glamočak, Vedrana Božinović, Dženita Imamović Omerović, Branimir Popović, Izudin Bajrović, i Dino Sarija.

Trinaesto izdanje ove manifestacije održaće se od 25. do 29. septembra na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn.

Ostavite komentar: