Publika uživala uz banjalučki sastav: Palladio String Quartet u Art dvorištu Banskog dvora

18.08.2021. | 11:16

U Art dvorištu  Banskog dvora 17. avgusta (utorak) održan je koncert renomiranog banjalučkog sastava PALLADIO STRING QUARTET-a.

Na repertoaru koncerta našle su se obrade poznatih izvođača kao što su Sting, Guns ‘n’ Roses, Led Zeppelin, Beatles ali i autorski prvenac ovog kvarteta “Horizons” koji je realizovan saradnji sa Nazor Sound-om. Kvartet čine: Milana Smiljanić (prva violina), Renata Medinac Kaurin  (druga violina), Kristina Moconja (viola) i Ozren Četković (violončelo).

PALLADIO STRING QUARTET je osnovan 2016. godine sa željom da publici predstavi nikad uzbudljiviji zvuk klasičnih instrumenata-prilagođen pop, rok i filmskom stvaralaštvu, uz neobilazna djela klasične muzike. U okviru svog djelovanja, tokom godina, PALLADIO STRING QUARTET bazira svoje postojanje na konstantnom probijanju granica te ulaženjem u sve sfere muzike trenutnog doba.

“Ovaj put odlučili smo se na jedan poseban miks kojim smo obuhvatili sve što smo do sada radili, neke kompozicije koje smo rijetko svirali, ali i one koje često sviramo i znamo da ih publika voli. Bilo nam je važno da izvedemo i našu prvu  autorsku kompoziciju, jer zbog situacije sa koronom nekako nismo imali priliku da je izvodimo, a i tehnički je malo komplikovana. Drgao nam je da smo ovaj put uspjeli “, kazala je Kristina Moconja.

Kada rade na kaverima, objašnjava Kristina, obično biraju pjesme koje su trenutno aktuelne, kao i one za koje smatraju da su žanrovski malo zapostavljene na repertoaru.

“Milana Smiljanić zadužena je za sve aranžmane i trudimo se da prenesemo atmosferu pjesme. Ono što je cilj našeg postojanja je da publika shvati da gudački klasični instrumenti mogu dobro da zvuče i kada se ne izvodi ozbiljna  muzika koja je možda za neke malo komplikovana i koju ne mogu svi da slušaju “,  dodala je Kristina.