Publika uživala u argentinskoj muzici: “Libertango Nuovo” održao koncert u Banskom dvoru

23.02.2021. | 09:04

Koncert ansambla “Libertango Nuovo” održan je sinoć u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Publika je bila u prilici da uživa u maestralnom izvođenju najljepših kompozicija Astora Pijacole, te u numerama drugih poznatih autora tango nuovo muzike 21. vijeka. Sastav čine Sanja Zelić (klavir), Ljiljana Milić (gitara), Darko Ružičić (harmonika), Boris Dukić (klarinet i saksofon) i Dejan Đorđević (kontrabas).

Koncert je održan uz primjenu svih poprisanih mjera  i preporuka nadležnih organa – mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.

“Argentinska muzika je muzika koja zrači energijom, a nastala je iz pokreta  koje su izvodili argentinski plesači. Taj emotivni momenat ‘spajanja dvije duše’ je tražio muziku u pratnji. Ta muzika,emotivna i jaka i nas je kupila i već dvadeset godina je sviramo. U Banjaluci zaista imamo publiku koja prati naš rad i koja posjećuje naše koncerte. Za ovaj koncert tražila se karta više od samog početka”, kazao je Darko Ružičić.

Posljednje dvije godine nastupaju pod nazivom “Libertango nuovo”. Godinama su se mijenjali i članovi, ali takođe već dvije godine sastav nastupa u istom sastavu.

“Publika je zaista željna kulture, to pokazuju i redovi za pozivnice i ulaznice ispred Banskog dvora. Drago nam je da za muziku koju mi izvodimo takođe postoji veliko interesovanje. Situacija sa virsom korona svima nam je poremetila planove. Mi muzičari ovisimo o publici i kretanju, tako da imam utisak da ovaj zastoj traje duže nego što zaista traje. U nekom narednom periodu planiramo da snimimo drugi kompak disk i prateći video materijal”, naglasio je Boris Dukić.

Kamerni ansambl “Libertango nuovo” postoji i radi od 2003. godine. Instrumentalno izvođenje umjetničke muzike i muzike argentinskog tanga od strane ovog sastava, do sada je prepoznala brojna publika prisutna na samostalnim koncetrima, manifestacijama i drugim kulturnim dešavanjima u gradu, regionu i inostranstvu. Članovi sastava “Libertango nuovo“ posebno su ponosni na činjenicu da se i dalje uspješno bave promovisanjem kvalitetne muzike različitih pravaca, ali i da su začetnici razvoja ljubavi prema tangu nuevu u našem gradu, pojave tango praktika i milongi, čime Banjaluka postaje dio velike evropske i svjetske tango scene.

Kroz svoje postojanje “Libertango nuovo“ je održao mnogo koncerata od kojih svakako treba izdvojiti koncerte u Banjaluci, Sarajevu (Festival “Sarajevska zima“), grad Gubio – Italija, Požarevac – Srbija, Doboj, Gradiška, Prijedor, Prnjavor…. Učestvovali su u mnogim manifestacijama humanitarnog karaktera. Učestvovali  su na mnogobrojnim seminarima i radionicama sa poznatim umjetnicima (Čezare Kjakjareta, Đampaolo Bandini…)

Godine 2005. snimili su nosač zvuka u saradnji sa Javnim servisom BiH u Sarajevu. Snimaju i različite materijale za produkciju RTRS-a, ATV-a, JS BiH (Izbor predstavnika BiH za Eurosonga 2009. godine), radio BiH (evroradijska razmjena sa četrnaest zemalja Evrope, snimljenog materijala sa koncerta održanog u Banskom dvoru – Kulturnom centu – Banjaluka). Ostvarili su saradnju sa Narodnim pozorištem Republike Srpske sa predstavom “Majka Hrabrost i njena djeca“. Osnovni pokretač ovog kamernog ansambla je ljubav.