Publika u Banjaluci oduševljena: „Malo blago“ velika priča o tri obične žene

21.08.2020. | 11:54

Najnagrađivanija predstava banjalučkog Gradskog pozorišta „Jazavac“ ponovo je oduševila publiku.

Atmosferu nije pokvarilo ni to što su tri sjajne glumice, Nataša Ivančević, Slađana Zrnić i Belinda Božičković,  igrale pred samo 50 gledalaca.

Zbog epidemije korone i u pozorištima je, čak i kada se predstave igraju na otvorenom, zabranjeno okupljanje više od 50 ljudi. Ipak, našlo se mjesta za posebne gošće. Na Ljetnoj pozornici „Jazavca“ kultnu žensku priču „Malo blago“ u srijedu naveče su gledale i aktivistkinje Fondacije „Udružene žene“, koordinatorka Sigurne kuće za žene i djecu žrtve nasilja u porodici Amela Bašič Tomić, a u malobrojnoj publici je bio i žena koje su preživjele gorko iskustvo porodičnog nasilja.

Kako je istakao organizator Gradskog pozorišta „Jazavac“, glumac Ljubiša Savanović, „Malo blago“  je i povod da se skrene pažnja na veliki društveni problem  – problem nasilja nad ženama. I glumice u ovoj predstavi, u kojoj nema eksplicitnih scena nasilja, saglasne su sa tom porukom.

“Nije nasilje samo kada muškarac tuče ženu, nasilje može biti i verbalno i emotivno, nasilje je i kada je partner omalovažava i iskorištava svoju partnerku, a ova predstava obiluje i takvim detaljima”, kaže Slađana Zrnić.

Rađena po tekstu Elen Marfi, a u režiji Slađane Kilibarde, predstava „Malo blago“ sastoji se od tri ženske priče, tri generacije žena iz jedne porodice. Baku Kaju, koja se bori sa izazovima trećeg doba, ali uprkos svemu do posljednjeg daha ostaje vijerna ljubavi svog života, svom teško bolesnom suprugu, igra Nataša Ivančević.

Njenu kćerku Lanu, ženu u najboljim godinama, koja je mladost provela uz muža narkomana i sitnog lopova i koja ponovo pokušava da nađe ljubav i da se izbori sa životnim problemima, na sceni je „oživjela“ Slađana Zrnić. Unuka Biljana, devojka je koja traga za sobom naizmjenično surfajući na skejtu, lumpujući sa društvom i jureći svog neodgovornog i nevjernog momka. U svemu tome zadesila ju je neplanirana trudnoća i – tako se rodio njen sinčić, njeno malo blago. Biljanu igra mlada Belinda Božičković.

Nataša Ivančević kaže da je srećna što igra u ovoj, i po tematici i po autorskom i rediteljskom rukopisu, ženskoj priči, jer su takve priče u teatru rijetkost.

“Nama je zaista dobro, odlično se uklapamo, slažemo i podržavamo. Dok je Belinda bila na trudničkom, ulogu Biljane je igrala Nataša Perić, koja se takođe sjajno uklopila. Urbani je mit da su glumice sujetne. Među muškarcima ima mnogo više sujete”, kaže Nataša Ivanković.

Belinda Božičković dodaje da je „Malo blago“ sjajan tekst, ali da je posebno zanimljivo što su ga Slađana Kilibarda i Ljubiša Savanović adaptirali i „lokalizovali“, tako da on na sceni djeluje kao tipična banjalučka priča.

“Često se dešava da se, kada se uvedu lokalizmi, predstva deluje jeftino i banalno, ali u našem „Malom blagu“ to nije slučaj, jer je posao odično urađen”, kaže Belinda.

Predstavu „Malo blago“, koja je do sada izvedena 44. puta i koja je igrana u mnogo gradova, od Zagreba do Sarajeva, Brčkog, Mostara, Trebinja… možete gledati i večeras na Letnjoj pozornici Gradskog pozorišta „Jazavac“ s početkom u 21 sat. Ansambl predstave upozorava publiku da se doboro obuku i da ne dovode djecu.

Zbog naslova „Malo blago“ mnogi su pomislili da je u pitanju predstava za djecu, a nije. Ovo je ozbiljna priča za odrasle – kažu glumice.

Belindino blago

Belinda Božičković, koja u predstavi igra ulogu mlade majke i u stvarnom životu ima svoje malo blago, kćerkicu Aniku. Mala Anika je rođena prije godinu i po, a na svijet je došla – zahvaljujući predstavi „Malo blago“. Sve je počelo tako što ju je njen sadašnji suprug učio da vozi skejt, što joj je bilo potrebno za ulogu. Nataša i Slađana su, iskusnim ženskim okom, odmah primijetile da bi njih dvoje bili “baš zgodan par“. I tako je i bilo, piše Srpskainfo.