Prvog trebinjskog akademskog slikara: Djela Atanasija Popovića pred fočanskom publikom

04.06.2022. | 18:24

Izložba slika Atanasija Popovića, prvog trebinjskog akademskog slikara, odnosno dio stalne postavke iz memorijalne zbirke koju čuva Muzej Hercegovine u Trebinju, stigla je i u Foču.

Pripadnik prve akademski školovane generacije umjetnika u BiH, koji je rođen u trgovačkoj porodici u starom gradu u Trebinju, akademiju u Beču završio je kao najbolji student u svojoj klasi, za šta je nagrađen na kraju školovanja 1914. godine, neposredno pred početak Velikog rata.

Ovaj izuzetno nadareni, marljivi i plodni slikar, nakon studija živio je u Dubrovniku sve do smrti 1948. godine, gdje je radio i kao profesor crtanja i istorije umjetnosti u Učiteljskoj školi i Višoj gimnaziji.

Među Dubrovčanima je bio poznat kao slikar koji je stvarao na ulici, u raznim dijelovima grada, oslikavajući motive iz svakodnevnog života.

Između ostalog, bio je odličan portretista, a na izložbi koja je postavljena u galeriji fočanskog Muzeja Stare Hercegovine zastupljeni su, između ostalih, portreti njegovih roditelja, sestre, supruge, kao i autoportret.

Kao pripadnik stare akademske škole, nastojao je da što vjernije prikaže portretisani lik, rečeno je na otvaranju izložbe.

Poznat je i kao slikar socijalne tematike, o čemu na izložbi svjedoče slike radnika u rudnicima i livnicama željeza na kojima je slikarskim darom približio težinu tih poslova, zatim slika siročadi, slika prosjaka ispred manastira Tvrdoš ili slika prodavca ćilima u Sarajevu.

Iz Muzeja Hercegovine ističu da je Popović sve što je slikao pokazivao u punoj ljepoti zahvaljujući upravo njegovoj velikoj ljubavi prema slikarskom pozivu, prema ljudima i životu, te da su mu kritičari zamjerali to što je bio predstavnik strogo akademskog realizma i što nije mnogo odstupao od zadatih pravila slikarskih tehnika.

“Uglavnom je radio ulja na platnu, a izrazito talentovan bio je u crtežu i Muzej Hercegovine posjeduje veliki broj njegovih crteža i predložaka za religiozne teme”, kaže direktor ove trebinjske ustanove Ivana Grujić.

Stalna muzejska postavka Memorijalna galerija “Atanasije Popović” otvorena je u Muzeju Hercegovine u Trebinju 1989. godine, kao poklon slikarevog brata Uroša Popovića.

“Bez obzira na taj strogi akademizam, u smislu da je poštovao sve kanone i u religioznoj, ali i u profanoj umjetnosti, on je ipak kroz svoja djela iskazivao i svoja osjećanja. Bio je izuzetan erudita, obrazovan čovjek, blagog duha, veoma skroman, ljudi su ga voljeli, plijenio je pažnju prolaznika, pošto je stvarao na ulici, tako da je ovo mali kutak njegove duše koji smo pokazali publici, a njegov sveobuhvatniji rad može da se vidi i doživi u stalnoj postavci”, rekla je Grujićeva.

Ona je dodala da je jedan od prvih i najznačajnijih bosansko-hercegovačkih slikara nepravedno skrajnut u istoriji umjetnosti, a ovakve izložbe su prilika da se ukaže na vrijednost i značaj njegovog velikog stvaralaštva.

Direktor Muzeja Stare Hercegovine Dušanka Stanković navela je da je ovom izložbom nastavljena saradnja dva muzeja i da će i u narednom periodu razmjenjivati muzejske postavke.

Oznake: Foča, Izložba