Prva žena rektor u Srbiji: Preminula Darinka Matić Marović, čuveni dirigent

U Beogradu je u 83. godini preminula profesor emeritus Darinka Matić Marović, najpoznatiji srpski dirigent, nekadašnji rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu i dekan Fakulteta muzičke umetnosti.

Darinka Matić Marović bila je prva žena rektor u Srbiji. Kao dirigent vodila je čuveni hor Kolegijum muzikum (od 1971. godine) i Hor “Obilić” (od 1981. godine).

Za 45 godina karijere dirigovala na više od deset hiljada koncerata. Vrijeme i mjesto sahrane biće naknadno saopšteni, prenio je RTS.

Darinka Matić Marović rođena je u Herceg Novom 1937. godine. Otac joj je bio artiljerijski oficir Kraljevine Jugoslavije.

U Kotoru je završila višu realnu gimnaziju i muzičku školu. Školovanje je nastavila u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti 1959. godine i to na nastavnom odsjeku, gdje joj je klavir bio glavni predmet.

Odsjek odsjek dirigovanje završila je u klasi profesora Mihaila Vukdragovića. Nastupala je sa mnogobrojnim uglednim orkestrima u zemlji i inostranstvu, a neki od njih su Beogradska, Zagrebačka, Skopska filharmonija, simfonijskim orkestrom RTS-a.

Ostvarila je i saradnju sa operskim kućama u Italiji, Rumuniji, bivšem Sovjetskom Savezu. Savez estradno-muzičkih umetnika nagradio je Darinku Matić Marović 2018. godine godišnjom Nacionalnom nagradom.

Ni kao dijete, ni kao student, nije imala klavir, a vježbe ruku radila je na stolu. Prvi pijanino klavir kupila je poslije diplomiranja. Glasove u horu je postavljala po principu šahovskog polja.

Ostavite komentar: