Proslavljen rođendan Banskog dvora: Prisutni uživali u melodijama kamernog gudačkog orkestra

Koncertom kamernog gudačkog orkestara “Ban Svetislav Tisa Milosavljević” obilježen je Dan Banskog dvora i 89. rođendan te ustanove, saopšteno je iz Gradske uprave.

Simboličnog naziva, u čast Banskom dvoru i Banu Tisi Milosavljeviću, “Koncert na B” održan je sinoć pod dirigentskom palicom Branke Radošević Mitrović.

Na programu su se našla izabrana djela umjetničke muzike kompozitora čija prezimena počinju na slovo B: Baha, Bokerinija, Borodina, Bruha, Britna i Babića. Članove ansambla, koji je ujedno proslavio i svoj prvi rođendan, čine akademski muzičari sa bogatim orkestarskim iskustvom, a oni su: Milana Smiljanić (koncertmajstor), Jovana Jovanović (prva violina), Marko Ružić (prva violina), Tijana Mijatović (prva violina), Nataša Grujinović (druga violina), Renata Medinac Kaurin (druga violina),  Andrea Vulić (druga violina), Arpad Feher (druga violina),  Srna Majar (viola), Mirjana Kremenović (viola),  Ozren Četković (violončelo), Pavle Savić (violončelo), Una Šušnica (violončelo) i Marko Kovačić (kontrabas).

“Trudili smo  da se svih proteklih godina, pa tako i ove za Dan Banskog dvora  pripremimo reprezentativan program. Ovaj put organizovali smo dva značajna događaja. Prvi je ovaj koncert orkestra koji je osnovan prošle godine baš na Dan Banskog dvora. Ovaj orkestar  je prvi profesionalni ansambl  koji djeluje pri Banskom dvoru i završio je prvu uspješnu koncertnu sezonu, a ovim koncertom proslavio je svoj prvi rođendan”, kazao je direktor Banskog dvora Mladen Matović.

Drugi događaj, kako je istakao, jeste promocija knjige „Svetislav Tisa Milosavljević – od Niša do Banjaluke“ autora Milutina Milojevića, istoričara iz Niša koja će biti održana večeras, 10. novembra u 19.00 časova u Vijećnici Banskog dvora.

“Ova promocija ujedno predstavlja i nastavak uspješno započete saradnje između Banskog dvora i Studentskog kulturnog centra iz Niša, koji je i izdavač knjige o Svetislavu Tisi Milosavljeviću, brigadnom generalu, ministru u Vladi Kraljevine Jugoslavije i prvom banu Vrbaske banovine”, kazao je Matović.

Dirigent Branka Radošević Mitrović naglasila je da je cilj orkestra bio da na dostojanstven način sa interesantnim programom daju svoj doprinos u proslavi ovog svečanog dana.

-Odlučili smo se da program bude bliži publici, da bude raspjevan u skladu sa povodom. U Banjoj Luci postoji potreba za jednim kamernim gudačnim orkestrom već neko vrijeme. Odlučili smo da pokušamo da napravimo takav ansambl, naravno svjesni smo da tu ima još prostora za napredak što i jeste naš cilj, da radimo, da budemo još bolji,  da možemo da stanemo rame uz rame sa najboljim regionalnim orkestrima – kazala je Radošević Mitrović.

Milana Smiljanić i Nataša Grujinović nastupile su kao solisti.

“Meni lično najveći izazov na koncertu predstavljalo je izvođenje dvije kompozicije bez dirigenta, što je našem sastavu bilo i prvo takvo iskustvo. U pitanju su djela Johana Sebastijana Baha gdje smo se draga koleginica Nataša Grujinović i ja ovaj put predstavile kao solisti, te kompozicija Luiđija Bokerinija originalno napisana za gudački kvintet. Uslijedila su djela Borodina, Bruha, Britna, Bacevič i Babića koja smo izveli pod dirigentskom palicom profesorice Branke Radošević Mitrović. Možda ste uočili da prezimena svih kompozitora počinju na slovo „B“ kao i samo ime ustanove pod čijim krovom smo osnovani a to je Kulturni centar Banski dvor. Na ovaj način smo željeli iskazati poštovanje direktoru Banskog dvora Mladenu Matoviću jer smo upravo zahvaljujući njemu dobili priliku da se okupimo i djelujemo kao gudački orkestar”, kazala je koncertmajstor Milana Smiljanić.

Ostavite komentar: