Promovisana knjiga u Banskom dvoru: Hrvatski zločin nad Srbima u Drakuliću i okolini

Knjiga o hrvatskom zločinu nad Srbima u rudniku Rakovac i banjalučkim selima Šargovac, Drakulić i Motike u Drugom svjetskom ratu predstavlja značajno istoriografsko djelo, napisano naučnim, dokumentarističkim tonom i stilom, i ukazuje na put kojim se mora ići u odbrani od obnovljenog zla, poručeno je večeras na promociji ove knjige u Banjaluci.

Koautor knjige Goran Latinović istakao je da je cilj zločinačkog poduhvata, u kojem je ubijeno oko 2.370 Srba u jednom danu, bio da se područje Banjaluke i okoline očisti od Srba kako bi jedan dio državnih organa Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ bio premješten u Banjaluku.

“Ovakva knjiga, koja je prilagođena široj čitalačkoj publici, bila nam je potrebna odavno. Jer istorija je učiteljica života, ali samo za one koji žele i mogu da nauče”, rekao je Latinović novinarima prije početka promocije knjige “Hrvatski zločin nad Srbima u rudniku Rakovac i selima Šargovac, Drakulić i Motike kod Banjaluke 7. februara 1942. godine”.

Drugi autor Nikola Ožegović rekao je da je riječ o prvoj naučnoj monografiji koja se bavi ne samo zločinom koji se dogodio 7. februara 1942. godine u okolini Banjaluke, nego i kontekstom dešavanja od okupacije i proglašenja NDH u aprilu 1991. godine.

“Analizirali smo i kulturu sjećanja, odnosno kako su se nove vlasti odnosile prema pitanju o ovom zločinu, kao nesumnjivo najvećem zločinu koji se dogodio u jednom danu u NDH nad Srbima, izvan velikih logora”, rekao je Ožegović.

On je napomenuo da je zabilježeno zanemarivanje tog događaja i sklanjanje iz javne sfere, sve do 1991. godine.

“Od tada se svake godine održava komemoracija i pravoslavni vjerski obredi i od tada i uopšte i postoji sloboda govora o ovoj temi. Što znači da je Republika Srpska praktično nama donijela slobodu u tom smislu da se na pravi način suočimo i sa ovim, ali i drugim stradanjima Srba”, rekao je Ožegović.

Predsjednik Srbskog sabranja “Baštionik” iz Banjaluke Predrag Adamović rekao je da je ova knjiga prva koja je objavljena u izdanju ovog udruženja povodom obilježavanja 10 godina postojanja i rada.

Ostavite komentar: