Promovisana knjiga “Priča o Andriću – antikolonijalni razgovori”

24.02.2022. | 18:52

Knjiga “Priča o Andriću-antikolonijalni razgovori” u čijem je fokusu anitkolonijalni i poetički doživljaj svijeta nobelovca Ive Andrića promovisana je danas u Beogradu.

Grupa autora, u knjizi ukazuju da je Andrić bio motivisan otporom prema kolonijalizmu i bilo kakvom nametanju ideja i vrijednosti koje bi bile u suprotnosti sa sopstvenom kulturom, saopštio je izdavač – Zavod za proučavanje kulturnog razvitka.

Knjiga, kako je istaknuto, “pruža nova čitanja andrićevskih tema” iz pera najznačajnijih srpskih savremenih pisaca, književnih kritičara i teoretičara.

Pisac Muharem Bazdulj, govoreći o Andrićevom djelu i radu zaključio je da percepcija njegovog djela, ali i njegova današnja vitalost i živost, potiču upravo iz činjenice da nove istorijske okolnosti ponavljaju istorijske dileme o kojima je nobelovac pisao.

“Andrićev antikolonijalizam je kroz njegov književni opus jasno i nedvosmisleno istaknut”, rekao je Bazdulj, na promociji knjige u Galeriji Zavoda.

I pisac Vladimir Pištalo istakao je da je sama antikolonijalna borba bila konstanta čitavog Andrićevog djelovanja i da je on bio ubjeđenja da čovjek treba da bude “sopstveni centar, a ne tuđa periferija”.

Urednik edicije i časopisa “Kultura” Slađana Ilić istakla je da autori u tekstovima u knjizi na inovativan način preispituju Andrićevo poetičko antikolonijalno nasljeđe, suprotstavljajući se negativnoj ideoligizaciji srpske kulture koja je uzela maha.

Knjiga je izašla kao prvi naslov ovog izdavača iz nove edicije “Kulturni kod”.

Direktor Zavoda Marko Krstić ukazao je da se ovom knjigom o srpskom nobelovcu simbolički određuje osnovna zamisao nove edicije “Kulturni kod” da istakne upravo ono što je u srpskoj kulturi i književnosti temeljno, određujuće i trajno.

Oznake: Knjiga, Promocija