Promovisan roman “Progon”: Govori o progonu Crkve i hrišćana kroz vijekove

08.07.2021. | 12:48

U Vijećnici Banskog dvora  održana je  promocija romana Progon autora Velibora Šipovca.

O romanu su govorili sveštenik Aleksandar Pavičar,istoričar Željko Vujadinović i autor. Roman “Progon”  Velibora Šipovca je  objavljen u izdanju AS izdavaštva Zvornik i SPKD Prosvjeta.

Radnja romana se odvija u različitim vremenskim perodima i tiče se progona hrišćana i Crkve kroz vijekove, od Hrista do danas. Prvi dio se veže za rimski period i vladavinu cara Decija Trajana, u čije vrijeme su bili surovi progoni hrišćana. Drugi dio je o poslijekosovskom periodu, treći dio o periodu poslije Drugog svjetskog rata, a četvrti dio je, ukratko, sadašnje vrijeme sa obilježjima dolaska posljednjih vremena.

Svi dijelovi romana osim prvog su vezani za naše, srpsko, podneblje. Recenziju su napisali protojerej-stavrofor, iz Nikšića, Dragan Krušić. On je bio sudionik progona, čak i zatvorenik, u Crnoj Gori. Pored njega, sa stručnog aspekta svoju riječ je dao Željko Vujadinović, univerzitetski profesor istorije iz Banja Luke.  Knjiga je je autorov šesnaesti naslov. Njegov književni opus sadrži romane, zbirke poezije i monografije. Član  je Udruženja književnika Republike Srpske i Udruženja književnika Srbije, dobitnik mnogih priznanja, a radovi su mu objavljivani u zbornicima, časopisima i internet portalima. Poezija mu je prevođena na ruski jezik, a o knjigama su pisali i govorili mnogi istaknuti književnici i akademici.