Promocija umjetnosti: Tri ustanove iz Srpske u ovogodišnjoj Evropskoj noći teatra

17.11.2021. | 14:21

Narodno pozorište Republike Srpske, Gradsko pozorište Mrkonjić Grad i Centar za kulturu i obrazovanje Laktaši su ustanove kulture iz Srpske koje će učestvovati u ovogodišnjoj Evropskoj noći teatra.

U Noći teatra BiH, koja se održava u subotu, 20. novembra, učestvovaće 16 lokalnih zajednica iz Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

Marketing menadžer Narodnog pozorišta Republike Srpske Mario Lukajić rekao je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci da će Narodno pozoprište ovaj dan obilježiti predstavom “Stranac u noći”, koja je najnagrađivanija i najposjećenija ove godine.

“Osim predstave, publika će imati priliku da posjeti neke prostore u pozorištu, koje ranije nisu mogli da vide, kao što su šminkerica, prostor sa kostimima i slično, što će obogatiti Noć teatra”, naveo je Lukajić.

Koordinator Noći teatra u BiH Merima Handanović istakla je da u ovogodišnjoj manifestaciji učestvuje veliki broj pozorišta.

“Koncept Noći teatra je da okupi sve pozorišne ustanove, javna i amaterska pozorišta, domove kulture, kulturno-sportske centre, akademije, te da se kroz razne segmente kulture proslavi teatarska umjetnost”, rekla je Handanovićeva. Ona kaže da se veći dio programa ovogodišnje Noći testra odnosi na predstave, ali da ima i promocija knjiga, koncerata, izložbi, radionica za djecu i odrasle.

Prema njenim riječima, velika radost je što se u pandemijsko vrijeme za učešće u Noći teatra prijavio rekordan broj pozorišta.

Izvršni producent Noći teatra BiH Denis Krdžalić naveo je da se ove godine 99 odsto programa realizuje uživo u pozorištima i kulturnim centrima.

“Imamo 38 programskih sadržaja i vjerujem da za svakoga biti po nešto”, rekao je Krdžalić.

Oznake: Srpska, Umjetnost