Proglašenje pobjednika 28. oktobra: Startao 13. Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2020”

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma “Banjaluka 2020”, koji se ove godine zbog poznate situacije sa pandemijom virusa korona održava online, počelo je u subotu uveče.

Svi programi, kako je ranije odlučila Direkcija festivala, biće prikazani besplatno putem internet platforme https://online.banjalukanima.org/ za publiku na prostoru Bosne i Hercegovine. Tako je bilo i prilikom otvaranja festivala u subotu uveče, dan pred početak takmičarskog programa festivala.

Ljubiteljima animiranog filma prva se obratila Dragana Protić, producentkinja festivala.

“Ovom prilikom želim pozdraviti sve učesnike Međunarodnog festivala animiranog filma. Žiri ovogodišnjeg festivala će raditi u sastavu: Nikica Gilić iz Hrvatske, Boban Savić Geto iz Srbije i Asja Krsmanović iz Bosne i Hercegovine”, istakla je Protićeva. Nakon nje putem video-linka učesnicima i publici festivala obratili su se članovi žirija.

“Dragi prijatelji, pozdravljam vas na otvaranju ovog festivala koji je u Zagrebu na dobrom glasu i žao mi je što nisam danas uživo s vama. Selekcija obećava zanimljivo gledanje. Nadam se da ćete pogledati što više filmova. Studentski su filmovi zanimljivi, panorama je zanimljiva, tako da mislim da ljubitelji animacije mogu, kao i obično na ovom festivalu, doći na svoje”, rekao je Nikica Gilić, ističući da je međunarodni karakter festivala jako bitan.

Boban Savić Geto tek je kratko pozdravio sve ljubitelje animacije, dok je nešto rječitija bila Asja Krsmanović.

“Ovo mi je zaista veliko zadovoljstvo i mada mi se čini da je ovo deseti online festival koji pohađam ove godine i jedan od onih za koji pravim video-poruke, pa mi je možda nestalo ideja, ipak mislim da je jako značajno da se festival održava, makar i u online formatu. Nadam se da ćemo se uskoro vidjeti uživo i da ćemo se vratiti u kino-dvorane. Bez obzira na to nadam se da će ovim putem festival osvojiti i neku novu publiku”, kazala je Asja Krsmanović. Na kraju video-obraćanja festival je zvanično otvorio Goran Dujaković, direktor festivala.

“Dobrodošli na 13. izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma u Banjaluci. Tokom proteklih godina putovali smo kroz svijet animiranog filma, upoznali njegove najviše umjetničke domete, ugostili velike svjetske majstore animacije, družili se i divili njihovom majstorstvu. Uprkos raznim problemima išli smo naprijed i došli do ovogodišnjeg festivala u nikad neobičnijem izdanju”, istakao je Dujaković, napominjući da je uprkos postojećim okolnostima umjetnost animiranog filma pokazala žilavost tražeći nove kanale do publike putem online izdanja. Festivalski program biće redukovan samo na prikazivanje filmova pristiglih na konkurs festivala, bez pratećih programa.

Iz bogate selekcije djela koja su pristigla na konkurs festivala, od ukupno 567 filmova iz 39 država svijeta, Selekciona komisija odabrala je 48 filmova u takmičarski program, 12 u dječji takmičarski i 27 u program panorama. Biće ukupno prikazano 87 animiranih filmova.

Iz BiH u takmičarskom programu festivala selektovana su dva animirana filma, i to Igora Đurića i Nemanje Vučenovića, studenata prve klase Smjera animirani film Akademije umjetnosti iz Banjaluke, čiji su ovo diplomski filmovi. Festival traje do 28. oktobra, za kada je najavljeno proglašenje pobjednika, pišu Nezavisne.

Ostavite komentar: