Producenti filma “Dara iz Jasenovca” jasni: Neosnovana optužba za plagijat scenarija

Reditelj i producent filma “Dara iz Jasenovca”, Predrag Gaga Antonijević i Maksa Chatović, saopštili su danas da je poznata dramaturškinja Biljana Srbljanović bez ikakvog osnova optužila scenaristkinju Natašu Drakulić da njen scenario nije originalno djelo, navodeći da je u pitanju pokušaj blaćenja filma i Drakulićeve.

U saopštenju i otvorenom pismu Antonijevića i Chatovića navode da je profesorke dramaturgije sa beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti nedavno na društvenim mrežama optužila svoju bivšu studentkinju Drakulić da njen scenario za film “Dara iz Jasenovca” ima izvijesnih sličnosti sa scenarijom “Ðeca Kozare” Arsena Diklića. Dodaju da je Srbljanović iznela tvrdnju da se time jasno ukazuje da scenario od Drakulićeve nije originalno djelo, navodi se u pismu i podsjeća da je Srbljanović bila asistent profesoru Filipu Davidu u vrijeme kada je Drakulić studirala, dakle bila je predavač scenaristkinji filma “Dara iz Jasenovca”.

“Taj pokušaj blaćenja filma i Nataše Drakulić je zasnovan na apsolutnim neistinama plasiranim u javnosti bilo da je iz neznanja profesorke Srbljanović ili njenih drugih, svakako nečasnih namjera”, pišu Antonijević i Chatović. Ističu da je scenario za film “Dara iz Jasenovca” autentično, originalno djelo, bazirano na istorijskim činjenicama, ličnostima, događajima, kao i svjedočenjima preživjelih logoraša.

“Nijedna priča o Jasenovcu se ne može ispričati, a da se te istorijske istine i ličnosti ne dotaknu, i one nisu ničije autorsko vlasništvo, već dio kolektivnog sećanja o stradanju novomučenika u Jasenovcu”, istakli su u pismu. Dodaju i da je očigledno da profesorka Srbljanović za razliku od Nataše Drakulić, nije htjela ili nije stigla da se upozna sa svjedočenjima Ðorđa Miliše, Egona Bergera, Dragoja Lukića, Dragutina Churguza, Milenka Vignjevca, Milana Bastaića, Nikole Nikolića i mnogih drugih.

“Da jeste stigla, ne bi transport žrtava vozom u Jasenovac, način prijema u logor, ubijanje srbosijekom, pojavu Dijane Budisavljević, uloge časnih sestara u katoličenju srpske djece, postojanje i ”čišćenje bolnice” pred dolazak inspekcije, hrvaćenje i oblačenje u ustaške uniforme srpskih dječaka pripisivala autorstvu i originalnoj kreaciji Arsena Diklića”, dodaju reditelj i producent.

Oni podsjećaju da je reditelj Lordan Zafranović još u junu 2020. tužen zbog ličnih uvreda reditelja i kleveta da je scenario filma “Dara iz Jasenovca” plagijat teksta “Ðeca Kozare”. Zato će poznati reditelj uskoro imati priliku na sudu da odgovara za sve svoje optužbe, a pridružiće mu se, kako dodaju, “i neke novine i pojedinci koji su zlonamerno širili stručno” mišljenje profesorke Srbljanović.

“Nemamo nikakve sumnje da će se ”Dara iz Jasenovca” na sudu odbraniti od ovih podlih i sve više političkih napada, a i bez suda ”Dara” se već sama odbranila jakom emotivnom reakcijom višemilionskog gledališta u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Očigledno to i najviše boli neke beogradske krugove koji bi voljeli da ovaj film nikada nije ni snimljen”, napisali su Antonoijević i Chatović. Oni su, pored ostalog, upitali Srbljanobić, “čemu njena ishitrena želja za jeftinim senzacionalizmom po cenu nanošenja teških uvreda njenoj studentkinji i potom bjekstvo sa sarajevskog N1 kad je trebalo da se sa njom suoči”.

“Mi odgovor na to trenutno ne znamo, ali će se utvrditi. Međutim, ono što je već sada apsolutno jasno je da ste kao profesor FDU pali na najvažnijem ispit, a to je ispit iz morala”, zaključili su Antonijević i Chatović.

Ostavite komentar: