Priznanje za doprinos filmskoj umjetnosti – Počasno Srce Sarajeva za Majkla Franka

13.07.2020. | 14:47

Nagrada Počasno Srce Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala će biti uručena Majklu Franku, meksičkom režiseru, scenaristu i producentu.

Kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, kao i za podršku Sarajevo Film Festivalu, nagrada Počasno Srce Sarajeva biće uručena jednom od najznačajnijih nezavisnih filmskih stvaralaca, autoru upečatljivog i prepoznatljivog filmskog jezika. Franku će se takođe odati priznanje retrospektivom njegovih djela u festivalskom programu “Tribute to” (Posvećeno).

Frankova prva posjeta Sarajevu bila je 2009. godine s njegovim prvim dugometražnim filmom “Daniel i Ana”, koji je premijerno prikazan u sekciji Directors’ Fortnight na filmskom festivalu u Kanu. Na 23. Sarajevo Film Festivalu (2017.) Franko je bio predsjednik žirija Takmičarskog programa – Igrani film. Njegov film “Las hijas de Abril” (“Aprilova ćerka”) osvojio je nagradu žirija sekcije “Un Certain Regard” na filmskom festivalu u Kanu te godine i prikazan u sklopu Open Air programa 23. Sarajevo Film Festivala.

Francov novi film “Nuevo orden”, čija je radnja smještena u distopijskom Meksiko Sitiju, trenutno je u postprodukciji. Ovaj Frankov film, za koji su svi prestižni A festivali pokazali interes, jedan je od najiščekivanijih ove jeseni.

Podsjećanja radi, organizatori SFF su poručili da će 26. Sarajevo Film Festival biti održan u predviđenom terminu, od 14. do 21. avgusta, na festivalskim lokacijama i onlajn, u skladu sa situacijom uzrokovanom pandemijom Covid-19.

“Sigurnost i zdravlje gostiju i zaposlenih prioritet je Sarajevo Film Festivala”, naveli su. Timovi Festivala i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo zajedno sa federalnim nivoima zdravstvenih institucija još od kraja maja rade na uspostavljanju epidemiološkog protokola za sve festivalske lokacije, kao i posebnog protokola prilikom dolaska festivalskih gostiju.

“Svjesni smo odgovornosti u organizaciji jednog ovakvog događaja”,  rekao je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Dodao je da je Kovid-19 uticao na sve aspekte života širom svijeta, pa i Sarajevo Film Festival mora proći kroz određene promjene.

“To znači okupljanje u manjim grupama, manji broj gostiju, nema prijema i zabava na kakve smo navikli, ali kao i uvijek, bit će mnogo kvalitetnih filmova, sjajnih projekcija i filmskih razgovora. Naša misija je ista kao i prvog dana kada je festival osnovan u našem gradu pod opsadom – slavljenje života, humanosti i umjetnosti. I evo, imamo još jednu priliku da se kulturom borimo protiv nevolje – organizirajući festival u skladu sa savjetima zdravstvenih stručnjaka i ponašajući se odgovorno i u okviru jasno definiranih smjernica, možemo pokazati kako se društvena kohezija može graditi i tamo gdje smo dužni održavati fizičku distancu”, zaključio je Purivatra, pišu Nezavisne.