Pritiskom na dugme, do poezije domaćih pisaca

U okviru programa „Proljeće u Banjaluci“, danas je ispred Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske otvoren „Poeziofon“, specifična ambijentalna cjelina koja je dostupna građanima u toku cijelog dana.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je zvanično i pustio u funkciju „Poeziofon“, kazao je da je ovo jedan od projekata, koje je Grad podržao putem javnog poziva.

-Sam projekat ispunjava nekoliko ciljeva iz naše Strategije razvoja kulture. Radi se o promociji domaćih književnika, oživljanju malih prostora s obzirom na to da je sada ovaj manji prostor ispred Biblioteke obogaćen novim kulturnim sadržajem, a na svojevrstan način radi se i o promociji ćiriličnog pisma – kazao je Radojičić, ističući da se nada da će i novi poziv za programe iz kulture takođe ponuditi projekte u skladu sa ovim ciljevima.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović Zečić kazala je da „Poeziofon“ predstavlja uređaj gdje pritiskom na određeno dugme birate pisca, trenutno dostupnih pet domaćih književnika, i slušate njegovu poeziju.

Ideja za „Poeziofon“, čiji je cilj popularizacija poezije, čitanja i lijepe književnosti uopšte, potekla je od bibliotekara, a tehnički dio uradio je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banjaluci.

-Osim prijatnog kutka za odmor, sjedenje i slušanje poezije, sadržaji na „Poeziofonu“ su promjenjivi tako da ćemo u narednom periodu sadržaj popunjavati sa pričama, bajkama ili pjesmama. Osluškivaćemo naše sugrađane šta oni žele da čuju – rekla je Petrović Zečić, te navela da je sam prostor osmišljen tako da bez obzira na radno vrijeme Biblioteke, bude u funkciji i na usluzi našim građanima.

 

Izvor:(banjaluka.rs.ba)

 

Ostavite komentar: