Priča o tri heroine: Predstava “Žensko srce u šinjelu” izvedena u Istočnom Sarajevu

Pozorišna predstava “Žensko srce u šinjelu”, u režiji Mirjane Karanović, o tri heroine koje su svojevoljno otišle u rat da se bore za srpski narod iz ugla tri glumice, izvedena je u Istočnom Sarajevu u okviru Svetosavskih dana.

U predstavi igraju Nina Grahovac, Jovana Petronijević i Vesna Paštrović koje su oživile priče iz prošlosti o Flori Sends, Milunki Savić i Nadeždi Petrović.

Milunka Savić je bila najodlikovanija žena vojnik u istoriji ratovanja, Flora Sends je bila jedina Britanka sa činom kapetana u srpskoj vosci, a Nadežda Petrović najznačajnija srpska slikarka 20. vijeka koja je napustila lagodnost života u Parizu i vratila se u Srbiju da pomogne narodu, spremna da žrtvuje i život ako treba.

Publika je sinoć je u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu u predstavi pratila tri glumice Iskru, Jasnu i Senku, koje pokušavaju da pripreme predstavu povodom obilježavanja godišnjice Prvog svjetskog rata o životima ove tri heroine.

Uz veliki istorijski i edukativni karakter, u predstavi ima i elemenata komedije koji su savršeno uklopljeni u duh Srbije početkom 20. vijeka.

Glumica Nina Grahovac rekla je da joj je drago da je ova predstava izvedena u Istočnom Sarajevu.

“Kada me pitaju da li je teško igrati Milunku Savić, odgovorim da je svaki lik na svoj način teško igrati, ali je možda kod istorijskih likova teže to što morate da se držite činjenica i datosti i onda u okviru toga imate prostor da portretišete lik na svoj način”, rekla je Grahovčeva.

Ona je dodala da ovo nije klasična istorijska predstava, niti je reditelj u njoj ostavio klasičan rediteljski rukopis.

“Ni mi nismo htjele da igramo klasičnu istorijsku predstavu nego, naprotiv, mi pratimo sudbinu tri glumice koje pripremaju predstavu o Prvom svjetskom ratu. Tu se smjenjuju njihove sudbine i tu možemo da uporedimo bitke žena iz tog perioda i bitke žena danas i sa čime se one bore”, naglasila je Grahovčeva i dodala da su neke bitke iste, a neke sasvim drugačije.

Ona je navela da se o Nadeždi Petrović zna, kao i o Milunki Savić jer se posljednjih godina počelo pričati o njoj, dok se za Floru Sens ne zna gotovo ništa.

“Osim što predstava ima elemente komike i što neki u publici plaču, definitivno mogu i da nauče o životima sve tri”, rekla je Grahovčeva, koja je rodom Banjalučanka, dodavši da joj je drago što je u svojoj domovini.

Glumica Vesna Paštrović, koja igra lik Nadežde Petrović, istakla je da je dugo trajalo istraživanje o ovim heroinama i o tim glumicama koje igraju heroine u predstavi.

“Sa našom rediteljkom i, ujedno, profesorom glume Mirjanom Karanović saglasile smo se da su i heroji i obični ljudi”, rekla je Paštrovićeva.

Ona je dodala da su ove tri glumice pozajmile sebe tim likovima i da igraju tri žene koje imaju svoje želje, ambicije i patriotizam.

“Naša ideja je bila da te heroine približimo mlađim generacijama, tako što ćemo uplesti i današnje vrijeme, sa čime su se saglasili i rediteljka i pisac Mihajlo Vitezović. Ideja je potekla od Nine Grahovac i odmah smo je prihvatili”, naglasila je Paštrovićeva.

Ona je istakla da svi ljudi koji vole svoju zemlju, a predstavu su igrale i u Parizu, uvijek ovu predstavu dočekaju objeručke.

Predstavu “Žensko srce u šinjelu” su kritika i publika proglasile za jednu od najboljih o Prvom svjetskom ratu, o čemu govori i podatak da je 15. novembra 2019, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, izvedena u Srpskom kulturnom centru u Parizu. Izvedena je do sada više od 50 puta.

Ostavite komentar: