Prestižno priznanje za doprinos književnosti: Danojliću uručena “Velika nagrada Ivo Andrić”

28.06.2021. | 18:50

Srpskom akademiku i književniku Milovanu Danojliću večeras je uručena “Velika nagrada Ivo Andrić” u Andrićgradu, gdje se održava dvodnevna manifestacija povodom Vidovdana.

Ovo prestižno priznanje koje dodjeljuje Andrićev institut Danojliću je pripalo za životno djelo i književno stvaralaštvo koje predstavlja doprinos književnosti i kulturi uopšte.

Nagradu mu je uručio reditelj Emir Kusturica.

Danojlić je, nakon uručenja nagrade, rekao da je Ivo Andrić bio mjera odgovornosti, za sve koji su se književnošću počeli baviti polovinom 20. vijeka.

“Andrić je bio mjera u ovom odgovornom poslu koji mnogo, mnogo traži, a nikome ništa unaprijed ne obećava”, rekao je Danojlić.

On je naglasio da je Ivo Andrić bio oličenje Bogom dane intelektualne odgovornosti, moralnog i duhovnog i životnog iskustva, nagomilavanog godinama od “Mlade Bosne” do društvenog loma 1945. godine.

“Opominjao nas je da je svaki trenutak zemaljskog življenja, koliko važan, toliko i prolazan. Račun se polaže nekome ili nečemu što stoji visoko iznad nas”, poručio je Danojlić.

On je naglasio da je Andrić stajao u sazvježđu velikih imena, potvrđenih u međuratnom razdoblju i prvim godinama poslije Drugog svjetskog rata.

Danojlić je istakao da mu je posebna čast što je baš on odabran za ovu veliku nagradu.

Prisutnima se obratio i Vladimir Dimitrijević, koji je podsjetio na djela Milovana Danojlića.

Nakon uručenja prestižnog priznanja upriličen je nastup harmonikaša Muzičke škole “Kornelije Stanković” Ugljevik-Bijeljina.

U Andrićevom institutu večeras će biti otvorena izložba Državnog arhiva Srbije “Srbija i Srbi – trajanje i pamćenje”, čiji su autori Jelica Reljić, Aleksandar Marković i Miroslav Perišić.