Preminula Mira Vasiljević: Odlazak nenametljive i dostojanstvene legende

23.03.2019. | 21:49

Miroslava Mira Vasiljević, osnivač ansambla „Đerdan“ i muzički pedagog preminula je u 85. godini poslije duge i teške bolesti. Ostavila je neizbrisiv trag u našoj narodnoj muzici.

Nenametljiva i dostojanstvena – Mira Vasiljević bila je pravi muzički biser. Talenat je pokazala sa pet, a čvrstu volju da joj muzika obilježi život, u gimnaziji kada kreće na časove harmonike. Mira Vasiljević je 12 godina predavala muzičko obrazovanje.

Govorila je da joj je karijera počela 1961. godine kada je položila audiciju za Radio Beograd. Svoju prvu ploču, Djevojačka kletva, snimila je 1965, a vrlo brzo postaje kompletan kantautor.

Mira Vasiljević počela je da osvaja nagrade, snima ploče, a 1973. osnovala je ženski ansambl „Đerdan“.

„Izvela je zaista najljepši dio ženske estrade. Najkvalitetniji. Bila je izuzetno skromna žena, stroga, ali skromna u svakom pogledu. Tako nas je učila i mislim da smo sve takve. Ponosna sam i na nju i sve ‘đerdanke'“, kaže Snežana Đerdan.

„Otišla je naša učiteljica. Učiteljica života, učiteljica muzičkog života. Prenijela nam je sve što je znala. Bila je vrsni muzički pedagog. Bile smo lijepe i mlade i nismo znale ništa. Naučila nas je svemu. Naučila nas je šta znače daske koje život znače, a prevashodno je tražila da zavšimo škole, pa tek onda da se bavimo sporednom profesijom kao što je estradno pjevanje. Hvala joj na tome“, istakla je Izvorinka Milošević.

https://www.youtube.com/watch?v=ouEINCyAO4U

Nepresušna energija i posvećenost muzici obilježili su karijeru Mire Vasiljević tokom koje je snimila više od 200 pjesama. Za svoj rad dobila je brojne nagrade, diplome, Savez estradnih umjetnika dodijelio joj je nagradu za životno djelo. Bila je ponosna na Zlatni krst – nagradu Crvenog krsta za humanitarni rad.

„Imala je niz pjesama koje su bukvalno iznikle iz naroda sa njenim karakterističnim glasom ostavila je lijep trag u narodnoj muzici. Posebno se odomaćila jedna njena pjesma koja je više gradskog tipa, koju sam aranžirao – Godine su prolazile. To je divna pjesma i sve ovo što je radila Mira, to je jedinstven slučaj na ovim prostorima i hvala joj“, navodi Ljubiša Pavković.

„Mira je bila prije svega dobar čovjek. Bila je dobrodušna, imala je dobru riječ za svakoga, sa svima je htjela da porazgovara, da svakog uputi ako nekoga interesuje o muzici, jer je zaista bila jedan od vrhunskih muzičkih stručnjaka“, kaže Dragiša Golubović iz Udruženja estradno-muzičkih umjetnika.

Mirino muzičko nasljeđe čuvaće njene „đerdanke“, ćerka Jasna, trajni snimci Radio Beograda i PGP.

Mira Vasiljević će biti sahranjena u srijedu 27. marta u 12.30 na Novom groblju u Beogradu.

Izvor:(RTS)

Oznake: Ansambl, Preminula