Premijerno u pozorištu Jazavac: Prikazani nagrađeni filmovi studenata Akademije umjetnosti

Tri nagrađena filma studenata Akademije umjetnosti banjalučkog Univerziteta premijerno su prikazani u pozorištu Jazavac u Banjaluci.

Prikazani su filmovi “Kuća ima rogove” u režiji Stefana Tomića, “Atanasija” u režiji Boška Krljaša i “Kad jutro svane” u režiji Karmen Obrdalj, koji su nagrađeni na konkursu za prošlu godinu koji je realizovan u saradnji Kinoteke Republike Srpske i Akademije, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture.

Pomoćnica ministra za kulturu Tanja Đaković rekla je, uoči projekcije filmova, da vjeruje da će prikazani filmovi imati i festivalski uspjeh, jer su oni prilika za afirmaciju mladih talenata i predstavljanje njihovog rada široj javnosti.

“S ciljem postizanja visokog kvaliteta umjetničke produkcije i profesionalizacije, inicirali smo saradnju između Kinoteke, kao ustanove kulture, i Akademije umjetnosti, kao visokoškolske obrazovne institucije, da bi se pružila institucionalna podrška talentovanim studentima”, rekla je Đakovićeva, ocijenivši da je ovaj projekat znaćajan iz više razloga.

Ona je dodala da je studentima pružena mogućnost da prođu kroz sve faze stvaranja filma – pisanje scenarija, prezentaciju u zakazanom terminu pred “producentima”, koji su u ovom slučaju komisija sastavljena od stručnjaka iz oblasti filma.

“Data im je mogućnost da na taj način steknu dragocjeno iskustvo, a obezbjeđena im je i finansijska podrška”, navela je Đakovićeva rekavši da je najveći potencijal Srpske mlad i školovan kadar kojem treba pružiti priliku za afirmaciju.

Đakovićeva je zahvalila Kinoteci i Akademiji umjetnosti za saradnju i spremnost da aktivno učestvuju u realizaciji ovakvog projekta, jer bez njih to ne bi bilo moguće.

Ostavite komentar: