Premjera filma “Nečista krv – greh predaka” večeras na Paliću

22.07.2021. | 09:48

Film “Nečista krv – greh predaka”, reditelja Milutina Petrovića, koji prati porodicu hadži Trifuna, Sofkinog pradjede, danas će imati svjetsku premijeru na Festivalu evropskog filma na Paliću.

Nakon prikazivanja u okviru glavnog takmičarskog programa na Letnjoj pozornici na Paliću, koje treba da počne u 21 čas, publici će se večeras pokloniti reditelj Milutin Petrović te glumci Dragan Bjelogrlić, Nela Mihailović, Katarina Radivojević, Anđela Jovanović i drugi.

Palićki festival je saopštio da je riječ o ostvarenju koje prati priču o uglednom srpskom trgovcu i predvodniku hrišćanske manjine u Vranju hadži Trifunu, kojeg je glumio Dragan Bjelogrlić.

“On pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i da održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom “, navedeno je u najavi palićkog festivala.

Ovo ostvarenje vodi nas u vremena prije doba koje je Borisav Stanković opisao u “Nečistoj krvi”. Na velikom platnu vidjećemo kako su živjeli Sofkini preci, kakve su grijehe činili, naslutićemo zbog čega je Sofka ispaštala, zbog čega je njihova krv nečista. Vidjećemo kako hadži Trifun pokušavajući da očuva bogatstvo i moć, pokreće niz događaja koji će izazvati užasne posljedice po njegovu porodicu.

Film “Nečista krv – greh predaka” je snimljen na osnovu davno izgubljenog scenarija reditelja Vojislava Nanovića, nastalog po motivima djela čuvenog srpskog pisca Borisava Stankovića. Ovaj scenario su Dragan Bjelogrlić i dramaturg Bojana Andrić pronašli u skladištu starih papira, a novu adaptaciju je uradila Milena Marković.

Reditelj Milutin Petrović je za palićki “Film žurnal” rekao da je scenario sačuvan kao jedna požutjela kopija iz vremena kad je seriju pripremao reditelj Žika Pavlović.

“Znao sam da je reditelj Miša Radivojević pričao da je to najbolji scenario koji je pročitao. Bio sam šokiran kada sam shvatio da je scenario, pisan sedamdesetih godina prošlog veka i dalje vredan realizacije “, kazao je Petrović.

Prema njegovim riječima “Nečista krv – greh predaka” je srpski vestern na južnjački način, jer je sredina 19. vijeka vrijeme najviše filmovano u okvirima vesterna te stoga ne možemo da izbjegnemo vezu sa klasicima istorije filma, kakve su snimali reditelji DŽon Ford i Sem Pekimpo.

Uloge

Glavna uloga hadži Trifuna pripala je Draganu Bjelogrliću, a njegovu suprugu Katu glumi Nela Mihajlović. Trifunovu sestru Cone igra Katarina Radivojević, a snahu Tašanu će dočarati Anđela Jovanović. Ranije je navedeno da su za potrebe snimanja pored domaćih, angažovani i glumci iz Turske, Albanije i Njemačke.