Predstavljene u Beogradu: Knjige o stradanju djece u Srpskoj tokom rata

Monografija “Djeca žrtve rata” i knjiga “Šta su skrivile” autora Nikole Borkovića predstavljene su danas u beogradskom Centru za kulturu “Vlada Divljan”, u organizaciji Koordinacije udruženja izbjeglih i raseljenih u Srbiji i uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Govoreći o monografiji “Djeca žrtve rata”, Borković je kao urednik ovog djela objasnio da je ovo jedan od projekata Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica iz Banjaluke, koji već duže vrijeme sprovodi istraživanja o stradanju djece na području BiH tokom proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

On je naveo da je prvo takvo izdanje monografija “Šta su skrivile”, koja govori o stradanju 12 beba u Kliničko-bolničkom centru u Banjaluci u junu 1992. godine.

Tada su tek rođena djeca ostala bez kiseonika jer je samo Srbija željela da ga dopremi, ali joj je let bio onemogućen Rezolucijom 757 Savjeta bezbjednosti UN, kojom su uvedene sankcije Saveznoj Republici Јugoslaviji.

Sam autor knjigu vidi kao svjedočanstvo o ratnom periodu i herojima iza prve borbene linije, o 12 malih mučenika, ljekarima, pilotima, novinarima i ljudima koji su pomagali.

– To je do sada najpotpunija studija o toj temi, u kojoj su prvi put sabrana integralna svjedočenja 11 majki – rekao je Borković.

Druga monografija Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, koja govori o stradanju najmlađih, jeste “Djeca žrtva rata”, gdje je do sada evidentirano 1.418 stradale djece.

– Јako je bitno da se stradanje srpskog naroda u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu predstavi i u Srbiji, jer su i ljudi sa ovih prostora učestvovali u spašavanju 12 beba ili su apelovali da se pomogne tim bebama – podsjetio je Borković.

On je naglasio da su u junu 1992. godine, u vrijeme kada se dešavala drama sa bebama koje su ostale bez kiseonika, glas da se djeci u tadašnjoj Autonomnoj regiji Krajina pomogne dizali tadašnji patrijarh srpski Pavle, književnik i nekadašnji predsjednik SR Јugoslavije Dobrica Ćosić i glumice Mira Banjac i Svetlana Ceca Bojković.

Borković smatra da je zbog toga i niza drugih razloga značajno da se obje knjige danas prvi put namjenski predstave u Beogradu, ne računajući Međunarodni sajam knjiga, gdje je knjiga “Šta su skrivile” promovisana 2019, a monografija “Djeca žrtve rata” ove godine.

Promociji knjiga o stradanju djece tokom rata u Srpskoj u Kulturnom centru “Vlada Divljan” prisustvovali su i predstavnici Udruženja “12 zvezdica za 12 beba”, koje svake godine organizuje poklonički marš na planini Trebava kao znak sjećanja na stradanje novorođenčadi u banjalučkom porodilištu 1992. godine.

Ostavite komentar: