Predstavljena izložba Nebojše Bosnića: Postavka će biti otvorena od sutra do 12. aprila

15.03.2021. | 21:26

U Malom izložbenom salonu Banskog dvora večeras je organizovano  predstavljanje za medije izložbe „Djevojka sa crvenom naušnicom i visoki  dječak“ autora Nebojše Bosnića, saopšteno je iz ove ustanove.

Postavka će za javnost biti otvorena od sutra (utorak, 16. mart) pa do 12. aprila u periodu od 10.00 do 12.00 časova. Posjetioci će biti u prilici da pogledaju 24 slike koje odišu literarnim i poetskim izrazom, a koje su rađene u tehnici ulje na kaširanom platnu.

“Jedna slika je ‘Visoki dječak’, ostalo su 23 dame. Sam naziv ‘Djevojka sa crvenom naušnicom i visoki dječak’ vodi izložbu u dva smjera. Jedan smjer je da ‘Djevojka sa crvenom naušnicom’ bude putokaz i mala smjernica da publika pogleda Vermerovu sliku ‘Djevojka sa bisernom naušnicom’, koja je remek-djelo, tako da je to mali omaž prema Vermerovoj slici. Drugi smjer izložbe pokazuje ženske portrete, nekakve krokije, odnosno brzo rađene potrete koji pokazuju ljudske osobine, radoznalost, znatiželju. U isto vrijeme pokazuju odnos poimanja vremena između muškog i ženskog ugla, tako da izložba ide u ta dva smjera”, kazao je Nebojša Bosnić.