Predstavljen Zbornik “Kad prošlost progovori: Kozara 80 godina kasnije, 1942-2022”

Zbornik “Kad prošlost progovori: Kozara 80 godina kasnije, 1942-2022”, koji sadrži stručne radove istoričara i publicista i brojne fotografije i dokumente o stradanju naroda Kozare u Drugom svjetskom ratu, predstavljen je večeras u Gradišci.

Priređivač i jedan od autora Zoran M. Kos rekao je da je ovaj zbornik rađen povodom obilježavanja 80 godina od združene ustaško-njemačke ofanzive na Kozari.

“Na ovaj način se pokušavaju otvoriti nove teme i doći do istine o velikoj tragediji koja se zove Kozara. Jedan dio tih pitanja je otvoren i očekuju se neki novi zbornici i autori koji će dati još odgovora tim dešavanjima”, istakao je Kos.

Recenzent Zbornika i jedan od autora, istoričar Veljko Đurić Mišina rekao je da je ovaj zbornik za čitanje i komentarisanje i da na neki način inicira potrebu da Srbi razgovaraju o tome šta je bilo i zašto se desila ova velika nacionalna tragedija.

Na promociji su govorili i drugi autori radova u Zborniku, istoričar Memorijalnog muzeja na Mrakovici Boris Radaković i doktor Radoja Racanović iz Gradiške.

Promociju zbornika organizovala je Narodna biblioteka Gradiška i književna zajednica “Vaso Pelagić” iz Banjaluke pod pokroviteljstvom grada Gradiška.

Skupu su prisustvovali gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, protojerej-stavrofor Gojko Slijepčević i brojni građani.

Zbornik će nakon Gradiške biti predstavljen u Kozarskoj Dubici, Prijedoru i Banjaluci, sredinama čiji su stanovnici najviše stradali u ofanzivi na Kozari 1942. godine.

 

 

Ostavite komentar: