Predstava “Lav”: Dječije pozorište Srpske na međunarodnom lutkarskom festivalu u Poljskoj

01.06.2023. | 10:21

Ansambl predstave “Bio jednom jedan lav” Dječijeg pozorišta Republike Srpske, u režiji Nikole Bundala, nastupio u Poljskoj, u grad Lomžu, gdje učestvuje u takmičarskoj konkurenciji 36. Međunarodnog lutkarskog festivala “Teatar u koferu”.

Festival traje od 31. maja do 3. juna 2023. godine, a zvaničan poziv “Lavu” je potpisao selektor Festivala, reditelj Јaroslav Antonjuk.

Ansambl predstave je za turneju u Poljskoj pripremio izvedbu predstave “Lav” na Poljskom jeziku što je oduševilo publiku u Lomži i selektora festivala.

– Јa sam zaista dirnut naporom koje je uložilo Dječije pozorište Republile Srpske da poljskoj publici, u prvom redu onoj najmlađoj predstavi djelo čuvenog srpskog književnika za djecu, Duška Radovića. Predstava zasnovana na njegovoj pjesmi Strašan lav je u svakom smislu izuzetna a izvedba na Poljskom jeziku čini je još više posebnom jer će i naši mališani čuti te divne stihove i razumjeti predstavu u cjelini. Naše pozorište ima dugogodišnju odličnu saradnju sa Dječijim pozorištem Republike Srpske, nastupali smo nekoliko puta na vašem festivalu u Banjaluci. Od danas smo još više i još ljepše povezani – rekao je Antonjuk.

Pokrovitelj učešća na Festivalu u Lomži i gostovanja u Varšavi je Ministarstvo prosvjete i kulture, a svoju podršku iskazala je i Njena ekselencija Ambasador BiH u Poljskoj, gospođa Koviljka Špirić.

U predstavi “Bio jednom jedan lav” igraju Đorđe Јanković, Zorana Šuman, Svjetlana Andrić i Nikola Milaković.

Organizator ovog Festivala je Pozorište lutaka i glumaca u Lomži, osnovano 1987. godine, koje od svog nastanka njeguje Međunarodni pozorišni festival “Teatar u koferu”, kao jedinstvenu smotru i sučeljavanje najzanimljivijih pojava u savremenom teatru forme.

Podsjećamo, predstava „Bio jednom jedan lav“ je nastala po pjesmi Duška Radovića “Strašan lav”, čijom premijerom je 29. novembra 2022. godine Dječije pozorište Republike Srpske obilježilo stogodišnjicu rođenja ovog velikog srpskog intelektualca, novinara i pisca.