Poznati “Triler”: Prije 40 godina izdat najprodavaniji album u istoriji

30.11.2022. | 20:08

Miješajući rok, pop i R&B kao niko do tada, Majkl DŽekson je prije 40 godina objavio “Triler”, album koji će postati najprodavaniji album u istoriji i definisati novu muzičku eru svojim audiovizuelnim ambicijama.

“Triler” je objavljen 30. novembra 1982. godine i do danas je prodat u više od 100 miliona primjeraka. To je DŽeksonu donilo status “kralja popa” i postalo muzička inspiracija za mnoge. Uprkos brojnim kontroverzama i optužbama za pedofiliju, DŽeksonova popularnost nije bila ugrožena, a na muzičkoj platformi Spotifaj njegova muzika se i dalje “strimuje” više od 35 miliona puta mjesečno.

Veliki dio magije “Trilera” može se pripisati producentu Kvinsiju DŽonsu, koji je došao iz svijeta džeza, a li između DŽeksona i DŽonsa razvila se plodonosna saradnja.

“Kada smo završavali pjesmu “Beat It” radili smo pet noći i dana, bez sna. U jednom trenutku zvučnici su se bukvalno zapalili”, rekao je tada DŽons.

“Triler”, uprkos velikom uspjehu na pop listama, u početku nije uspio da se probije do muzičkog kanala MTV, koji nije želio da prikaže spot za drugi singl sa albuma, megahit “Bili DŽin”, sa objašnjenje da se crna muzika “ne uklapa” u njen program kojim dominiraju rok i bjelci.

Šef DŽeksonove etikete, Volter Јetnikof, zaprijetio je da će javno proglasiti MTV rasističkim i zabraniti svim muzičarima iz njegovog kataloga, uključujući rokere, da se tamo emituju. DŽekson je zahtijevao da spot za numeru “Triler” režira priznati filmski reditelj DŽon Lendis, ikao su iz producentske kuće govorili da to nije potrebno jer je album već dugo gospodario top listama.

“Ali Majkl je imao viziju i bio je svojeglav”, rekao je Olivije Kečin, autor dvije knjige o DŽeksonu.

Rezultat je bio 14-minutni video klip, poput mini filma, koji je premijerno prikazan u holivudskom bioskopu pred desetinama poznatih ličnosti. I ne samo da je DŽeksona pretvorio u vukodlaka i izvukao žive mrtve iz njihovih grobova, već je pokrenuo i novu granu muzičkog biznisa – ekstravagantne i ambiciozne spotove koji su definisali pop kulturu u naredne dvije decenije.

Oznake: Majkl Džekson