Povratak najpoznatijeg tajnog agenta: Stiže novi roman o Džejms Bondu

09.04.2023. | 18:32

Britanski pisac i glumac Čarli Higson dobio je zadatak da napiše novu priču o DŽejmsu Bondu za proslavu skorašnjeg kraljevog krunisanja.

Higson je autor pet knjiga iz serije “Mladi Bond”, koje su napisane za mlađe čitaoce i opisuju Bonda kao tinejdžera na koledžu Eton prije nego što je postao agent MI 5. “U službi Njegovog Veličanstva” naručila je izdavačka kuća Ian Fleming Publikacija, a objavljivanje je predviđeno za 4. maj, uoči kraljevog krunisana, koje se održava 6. maja.

Knjiga dolazi 60 godina nakon objavljivanja desetog romana tvorca DŽejmsa Bonda, Iana Fleminga, “U službi Njenog Veličanstva”, koji je objavljen 1963. godine.

Nova priča o agentu 007 trebalo bi da dovede Bonda u današnje vrijeme – radnja se odvija dva dana prije krunisanja, a Bond ima zadatak da spriječi pokušaj ekscentričnog Etelstana iz Vaseksa, koji planira da održi lekciju Ujedinjenom Kraljevstvu, tako što će da omete ceremoniju u posljednjem trenutku.

Higson je rekao da je bio oduševljen kad su mu iz izdavačke kuće predložili da napiše priču o Bondu za odrasle.

– Fleming je poznat po tome što je brzo pisao, a ja sam kanalisao tu energiju. I sada mi je tako uzbudljivo konačno da uđem u svijet odraslog Bonda. Sve što želite od priče o Bondu je unutra – pustolovina, nasilje, automobili, živopisni negativac sa gadnim sljedbenikom, i naravno, sam Bond, tako dobro poznat, a opet tako nepoznat – rekao je Higson.

Potpuno nova priča “On His Majesty’s Secret Service” biće dostupan digitalno kao e-knjiga, kao audioknjiga, koju čita Čarli Higson, i u tvrdom uvezu, onlajn i u knjižarama od 4. maja.