Portret sultanije Hurem prodat na aukciji: Cifra dostigla vrtoglavih 173.000 dolara

28.10.2021. | 11:10

U okviru aukcije “Umjetnost islamskog svijeta i Indije” u Londonu uljani portret sultanije Hurem, supruge osmanskog sultana Sulejmana I koja je bila poznata i kao Rokselana, prodat je za 173.000 dolara.

Portret sultanije Hurem potiče sa kraja 16. početka 17. vijeka, a bio je procijenjen na između 137.000 do 343.000 dolara.

Sultan Sulejman I, koji je ostao na vlasti 46 godina, bio je jedan od najvećih sultana koji je ikada vladao Osmanskim carstvom. Bio je poznat kao “Zakonodavac” na istoku zbog svoje pravedne uprave nad ogromnim carstvom koje se protezalo do Perzijskog zaliva.

Hurem porijeklom je bila iz današnje zapadne Ukrajine, a ušla je u harem sultana Sulejmana i brzo postala njegova miljenica. Sultan Sulejman je prekršio konvenciju i oženio Hurem, a zajedno su dobili četvero djece, prenosi Klix.

Bila je uticajna ne samo kao njegova supruga, već mu je pomagala da vodi carstvo. Dok je Sulejman bio odsutan, ona bi mu pisala pisma i obavještavala ga o dešavanjima u državi.

Na aukciji našla su se i dva osmanska predmeta koja nikada ranije nisu bili dostupni na tržištu. U pitanju su dva izvanredna para mogulskih naočara iz 17. vijeka– jedan sa smaragdnim staklima, a drugi sa dijamantskim staklima.